Parmigiana z selera

Seler korzeniowy to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Mam wrażenie, że często poza wrzuceniem go do bulionu trochę się nie ma na niego pomysłu. A to pyszne warzywo, które jest dostępne przez cały rok i do tego jest jednym z afrodyzjaków (na Walentynki nawet się nada :p). Nawet u mnie krem z selera figuruje na liście do zrobienia od dłuższego czasu, ale dzisiaj zapraszam Was na oryginalną i pyszna zapiekankę inspirowaną włoską kuchnią – parmigiana z selera przed Wami 🙂 Tradycyjnie robi się ją z bakłażana i wtedy możemy ją spotkać pod nazwą parmigiana di melanzane, ale wersja z selerem jest równie smaczna, a w sezonie niebakłażanowym warto się o nią pokusić. Parmigiana z selera jest bardzo pomidorowa i serowa z wyraźną nutką selera, który pod wpływem gotowania pozbywa się goryczy i nabiera lekkiej słodkości. Pyszna zapiekanka, która na pewno umili jesienne wieczory. Zapraszam 🙂

Parmigiana z selera

(małe naczynie żaroodporne, średnica ok. 22 cm)

~ 1 duży seler (ok. 500 g)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g; można zastąpić serem żółtym ;))
~ 5-6 łyżek startego parmezanu (ok. 40 g)
~ 1 łyżka oliwy

Seler obieramy i kroimy na połowę ( na mniejsze nie warto, bo potem chcemy uzyskać duże plasterki ;)). Gotujemy go w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, aż zmięknie. Następnie lekko studzimy i kroimy na plastry.

Cebulę drobno siekamy i razem z przescinietym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dofaemy puszkę pomidorów i smażymy 3-4 minuty mieszając. dodajemy zioła, sól, pieprz i przecier. Dokładnie mieszamy.

1/3 sosu rozsmarowujemy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim układamy połowę plastrów selera i kolejne 1/3 sosu. Wysypujemy połowę startej mozzarelli i połowę parmezanu. Układamy resztę plastrów selera i resztę sosu. Posypujemy na wierzchu reszta mozzarelli i parmezanu. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Smacznego 🙂



5 thoughts on “Parmigiana z selera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close