Pasta alla norma – włoski wegański makaron z bakłażanem

Lato już się skończyło, więc nadszedł czas je należycie pożegnać. Nie wiem, jak Wy odczuliście tą nagłą zmianę temperatury, ale dla mnie to było ciężkie i takie okrutne. Pamiętam, że słońce wpadające przez okno zwiastowało piękną pogodę, a na zewnątrz już tak fajnie niestety nie było :p Ale już się przyzwyczaiłam do noszenia kurtki i jakoś da się żyć :D A na dobre zakończenie lata i jego wspomnienie proponuję włoski wegański makaron z bakłażanem znany pod nazwą pasta alla norma. Najlepsze dni dla bakłażanów powoli się kończą, ale jeszcze można kupić soczyste i smakowite sztuki, więc trzeba korzystać. Ja sama jestem bardziej zwolenniczką łączenia warzyw w makaronie z serem lub mięsem, dlatego polecam posypanie startym parmezanem/pecorino lub podanie z ricottą. Choć i bez tego smakuje przepysznie to będzie bardziej odżywcze, a wciąż włoskie, letnie i beztroskie. I kto by pomyślał, że właściwie trzy składniki, czyli makaron, pomidory i bakłażan mogą tak przecudownie razem smakować? Przekonajcie się sami :)

Pasta alla norma – włoski wegański makaron z bakłażanem

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu (u mnie farfalle ;))
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 bakłażan (ok. 300 g)
~ 2-3 duże pomidory
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki oliwy
~ listki świeże bazylii na wierzch
~ parmezan /ricotta lub inny ser do podania

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy nie przelewając wodą i odstawiamy.
Na oliwie pokrojonego w kostkę bakłażana. Gdy się pięknie przesmażmy i lekko zarumieni dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i posiekane ząbki czosnku. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10-15 minut, aż bakłażan zmięknie, a pomidory utworzą sos. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie cukrem jeszcze ;)). Mieszamy z makaronem i podajemy na wierzchu z listkami bazylii posypane serem. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Pasta alla norma – włoski wegański makaron z bakłażanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close