Pasta z dyni i fety

Na targach już coraz mniej dyni, więc pamiętajcie, żeby jeszcze upolować dorodną sztukę i zrobić z niej puree, które po zamrożeniu spełni nie raz Waszą zachciankę :> Ja dzisiaj zapraszam Was na nieskomplikowany dodatek z dyni, który umili Wam i poranki i wieczory – pasta z dyni i fety przed Wami 🙂 Nada się nie tylko na kanapkę, ale tez jako dip do maczania paluszków chlebowych na imprezę czy nadzienie do naleśników. Słona feta i lekko słodka dynia tworzą bardzo smaczny duet, a pasta z dyni i fety wychodzi naprawdę wyjątkowa 🙂 I pasty mają chyba to do siebie, że potrafią sprawić, że nasza kanapka jakaś taka wyjątkowa się robi. I jak widać, kanapki nie muszą być wcale nudne – trzeba tylko trochę pokombinować i możemy robić z nimi cuda! Zapraszam 🙂

Pasta z dyni i fety

~ 300 g dyni (lub ok. 250 g puree)
~ 150 g sera feta
~ sok z 1/2 cytryny
~ 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
~ 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub świeżego 1-2 ząbki ;))
~ sól, pieprz

Dynię pieczemy w 200 stopniach ok. 35-40 minut, aż zmięknie. Studzimy.

Następnie mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą i dokładnie rozgniatamy widelcem do połączenia (można sobie pomóc blenderem ;)). Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, czosnkiem i wciskamy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy. Smacznego 🙂



6 thoughts on “Pasta z dyni i fety”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close