Pełnoziarniste placki z figami

Zawsze, kiedy lato się kończy trochę żal tych wszystkich truskawek, malin i borówek, ale dobra wiadomość jest taka, że jesień też skrywa swoje skarby. I tak jakoś są one dużo mniej cenione niż te letnie pyszności. Ja absolutnie kocham jabłka i to na nie najbardziej czekam. Dzisiaj będąc na targu po prostu mogłam przebierać we wszystkich szampionach, galach, glosterach i doznawać jabłkowej ekstazy nie wiedząc przy okazji, które wybrać. Ale poza jabłkami jesień oferuje jeszcze inne przepyszne soczyste owoce, czyli figi. Wielu ludziom wydaje się, że nie lubi fig, ale prawda jest taka, że nie jedli po prostu dobrych fig. Bo dobra figa to figa soczysta, pełna soku, mięsistości i szczęścia. I taką, poza zjedzeniem w całości, można jeść i nadziewać placki, które Wam dzisiaj proponują. Pełnoziarniste placki z figami to idealna propozycja na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolacje. Są szybkie, słodkie od fig i przepyszne. Więc proszę już szybko zachodzić na targ i zaopatrzyć się w świeże soczyste figi i smażyć takie cudne placki <3

Pełnoziarniste placki z figami

(2 porcje – ok. 8-10 placków)

~ 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 3-4 łyżki wody
~ ew. 1 łyżeczka miodu
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 3-4 świeże figi

Figi kroimy na plasterki i odstawiamy. 

Mąkę mieszamy z proszkiem, jajkiem, mlekiem, miodem, wodą i cynamonem. W razie potrzeby dolewamy troszkę więcej wody do uzyskania dość gęstej, ale wciąż plackowej konsystencji. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię, układamy na nich plasterki fig i przykrywamy odrobiną ciasta. Smażymy z obydwóch stron na średnim ogniu i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *