Penne z fasolką szparagową, szynką parmeńską i mozzarella

Środek tygodnia, więc obiady pewnie przygotowywane na szybko, żeby zdążyć jeszcze porobić inne przyjemne rzeczy. Choć wiadomo, że czas na gotowanie też trzeba znaleźć, bo to wbrew pozorom bardzo relaksująca czynność :> Pamiętam, że zanim jeszcze zaczęłam gotować to oglądałam często programy kulinarne Nigelli i właśnie od niej usłyszałam to pierwszy raz. A że moja mama raczej traktuje gotowanie jako obowiązek i nie lubi tego robić (chociaż po części to rozumiem, bo nakarmienie naszej wybrednej rodziny należy do trudnych wyzwań ;p) to wydało mi się to trochę dziwne. Ale potem sama złapałam bakcyla i to rzeczywiście prawda. Powolne mieszanie, doprawianie… w tle muzyka z radia. Ale relaks tylko działa, kiedy robi się to bez pośpiechu z uśmiechem na ustach :) I choć pewnie w tygodniu o brak pośpiechu trudno to może jednak jakoś się uda? Makarony robi się dość szybko, więc 30 minut w zupełności starczy, żeby przygotować to danie w przyjemnej atmosferze. Tym razem proponuję Wam mój ulubiony typ makaronu, czyli penne z sezonowa fasolką szparagową, szynka parmeńską, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Wiem, że może już nudzę trochę tym połączeniem, ale cóż poradzić, jak to takie dobre… A trzeba się rozpieszczać czasem ;)

Penne z fasolką szparagową i szynką parmeńską

~ 100-150 g makaronu penne
~ 1 cebula
~ 5-6 plastrów szynki parmeńskiej (80-100 g)
~ 300 g zielonej fasolki szparagowej
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 1 mała czerwona papryka
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 50-60 g)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Z fasolek odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części i blanszujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kawałki poszarpanej szynki parmeńskiej. Smażymy minutkę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Wrzucamy posiekane z grubsza suszone pomidory i fasolkę. Mieszamy ponownie. Dodajemy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na sam koniec dodajemy startą lub pokrojoną mozzarellę. Mieszamy, aż ser pięknie się rozpuści i rozejdzie po całości. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Penne z fasolką szparagową, szynką parmeńską i mozzarella”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close