Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką

Dużo ostatnio sezonowych warzyw, więc pora na bardziej słodkie i owocowe klimaty. A częstuję Was dzisiaj bardzo soczystymi i słodkimi nektarynkami zapieczonymi w owsiance. Takie śniadanie nie tylko napełni pozytywną mocą od rana, ale też będzie świetną motywacją do opuszczenia łóżka. A w środku tygodnia to czasem poważny problem! Bardzo słodka nektarynka cudownie komponuje się tutaj z delikatną cukinią, a nutka cynamonu jest taką malutką wisienką na torcie. A nektarynki na ciepło to naprawdę bajka… koniecznie musicie spróbować! I polecam oczywiście podać z masłem orzechowym i najlepiej z jakimś twarożkiem… Idealny poranek gwarantowany 🙂

Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką (1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 0,5 szklanki wody/mleka
~ 100 g cukinii
~ 1 nektarynka
~ 2 szczypty cynamonu
~ serek wiejski/twarożek do podania i masło orzechowe do podania

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy z soku. Nektarynkę dzielimy na pół – jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a drugą w plasterki. Płatki owsiane i pokrojoną w kostkę połówkę nektarynki mieszamy z wodą/mlekiem. Dodajemy szczyptę cynamonu i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plasterki nektarynki. Posypujemy drugą szczyptą cynamonu i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego 🙂

PS: Wiem, że mało komu będzie się chciało wstać na tyle wcześniej, żeby czynić takie cuda w kuchni. Polecam więc upieczenie sobie takiej owsianki wieczorem, a rano wystarczy ją tylko odgrzać. A pięknie się odgrzeje, kiedy Wy będziecie się przygotowywać do wyjścia 😉



1 thought on “Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close