fbpx

Pieczona owsianka z nektarynką i cukinią

by Kucharka w baletkach

Pieczona owsianka z nektarynką i cukinią zaprasza i poleca się na cudowne śniadanie.

Ostatnio dużo było sezonowych warzyw. Najwyższy czas więc na bardziej słodkie i owocowe klimaty. Częstuję Was dzisiaj bardzo soczystymi i słodkimi nektarynkami zapieczonymi w owsiance. Warto wykorzystywać sezon na owoce i warzywa. Jak najlepiej i najwięcej! Nie tylko wtedy owoce wtedy są najsmaczniejsze, ale też najtańsze ;)

Taka pieczona owsianka na śniadanie nie tylko napełni pozytywną mocą od rana. Będzie również świetną motywacją do opuszczenia łóżka. A wszyscy wiemy, że w środku tygodnia to czasem bardzo poważny problem ;)

Pieczona owsianka z nektarynką i cukinią idealne śniadanie

Pieczona owsianka z nektarynką widok z góry

Bardzo słodka nektarynka cudownie komponuje się tutaj z delikatną cukinią. Dodatkowo, nutka cynamonu daje fajny korzenny posmak i świetnie dopełnia smak nektarynki. Zresztą sama nektarynki pod wpływem ciepła robi się słodsza i jeszcze bardziej soczysta.

Takiej owsianki koniecznie trzeba spróbować! Polecam oczywiście podać ją z masłem orzechowym. A dodatkowo, najlepiej z jogurtem lub twarożkiem. Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką sprawi, że idealny poranek gwarantowany :)

A na jesień poleca się też pieczona owsianka z jabłkami w dyni. Lub pieczona owsianka dyniowa :)

Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 255 kalorii 8b, 45w, 4t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody / mleka
  • 100 g cukinii
  • 1 nektarynka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • serek wiejski / twarożek / jogurt do podania i masło orzechowe do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy z soku.
  3. Nektarynkę dzielimy na pół - jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a drugą w plasterki.
  4. Płatki owsiane i pokrojoną w kostkę połówkę nektarynki mieszamy z wodą lub mlekiem. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plasterki nektarynki.
  6. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku. 
  7. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

PS: Wiem, że mało komu będzie się chciało wstać na tyle wcześniej, żeby czynić takie cuda w kuchni. Polecam więc upieczenie sobie takiej owsianki wieczorem, a rano wystarczy ją tylko odgrzać. A pięknie się odgrzeje, kiedy Wy będziecie się przygotowywać do wyjścia ;)

Pieczona owsianka z nektarynką podana

coś na dokładkę?

2 komentarze

Magda 1 sierpnia 2017 - 13:01

Bardzo spodobal mi sie Twoj przepis, juz go zapisalam i przygotowuje w najblizszy weeekend na sniadanko :) pozdrawiam :)

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 6 września 2017 - 15:02

Super, że można ją odgrzać!

Odpowiedz

Skomentuj

Close