fbpx

Pieczona owsianka dyniowa

by Kucharka w baletkach

Mam nadzieję, że jeszcze macie w zanadrzu trochę puree z dyni lub upolowaliście jeszcze jakąś dorodną sztukę, bo mam dla Was propozycję na przepyszne i bardzo dyniowe śniadanko – pieczona owsianka dyniowa. Tym razem postawiłam na samą dynię, bez akompaniamentu słodkich owoców i dla mnie była to pieczona owsianka dyniowa idealna, bo sama dynia już jest wystarczająco słodka, mięsista i karmelowa, żeby owsianka smakowało przecudownie. Samą słodycz nakręca już trochę cynamon i całość smakuje jak bardzo dobre dyniowe ciastko. Jak dla mnie pieczona owsianka dyniowa to śniadanie idealne na jesień i mam nadzieję, że Wasz poranek również umili :> Zapraszam – cudowna pieczona owsianka z dynią przed Wami :)

Pieczona owsianka dyniowa

~ 200 g dyni (waga przed upieczeniem/ lub 150 g puree z dyni)
~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1/2 szklanki wody lub mleka
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ ew. 1 łyżeczka syropu klonowego jeśli lubicie bardzo słodkie
~ jogurt/twarożek/serek wiejski i masło orzechowe do podania

Surową dynię pieczemy w 200 stopniach do miękkości (ok. 35 minut). Lekko studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy na puree.
Do dyni dodajemy płatki owsiane, wodę lub mleko, cynamon i ewentualnie syrop. Wszystko mieszamy i przekładamy do małego naczynka żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Podajemy z jogurtem, twarożkiem lub serkiem wiejskim i koniecznie z masłem orzechowym. Smacznego :)

PS: Ja bardzo nie lubię długo czekać na śniadanie, więc owsiankę piekę zawsze dzień przed, a rano tylko rozgrzewam. Polecam ten sposób, można wskoczyć na 15 minut dłużej do łóżka, jak piekarnik rozgrzewa nasze śniadanko ;)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ervisha 24 listopada 2017 - 11:10

Cieszę się, ze tak często publikujesz posty – kolejna dawka inspiracji :)

Odpowiedz
Ervisha 24 listopada 2017 - 11:19

Inspiracji i pyszności :)

Odpowiedz
pinkyyy 27 listopada 2017 - 18:58

Ojej dziękuję kochana <3

Odpowiedz
Domowe Potrawy 24 listopada 2017 - 13:38

Bardzo apetyczna ta owsianka :-)

Odpowiedz
Zuza 24 listopada 2017 - 14:13

jeszcze trochę i się uzależnie od dyni :D
genialne śniadanie :)

Odpowiedz
Natalia 26 listopada 2017 - 17:23

Chyba jutro zrobię pieczoną owsiankę :) Ta wygląda wspaniale!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz

Skomentuj

Close