Pieczona pierś z kurczaka w szynce serrano

Chyba najczęstszą wymówką dla zdrowego odżywiania, którą można usłyszeć jest powtarzane jak mantra “nie mam czasu na gotowanie”. I generalnie rozumiem w zupełności, że dla większości o wiele przyjemniej wrócić spokojnie z pracy czy z zajęć, odpocząć, spędzić czas z najbliższymi, a nie siedzieć w garach (choć ja tam lubię tak sobie odpocząć i bardzo polecam ten sposób :D). I choć rzeczywiście istnieje bardzo dużo zdrowych skomplikowanych przepisów (nad którymi warto się raczej pochylić, kiedy mamy czas i ochotę na gotowanie ;)), ale istnieje równie dużo prostych i szybkich przepisów, w które musimy włożyć kilka minut pracy, a reszta robi się za nas sama. I czasem, kiedy właśnie robię takie dania nawet troszkę głupio mi robić zdjęcie „bo przecież to takie proste”. A właśnie muszę się tego oduczyć, bo w tygodniu, kiedy nam się za bardzo nie chce, w prostocie tkwi siła. Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny patent na pierś z kurczaka, który towarzyszy mi (i mojemu S.) nieprzerwanie od kilku tygodni. Przed Wami pieczona pierś z kurczaka w szynce serrano. Cudowne jest to, że to danie prawie w ogóle nie wymaga wysiłku, a wystarczy ugotować do niego troszkę kaszy, troszkę groszku lub brukselki, kawałek awokado i idealny zbilansowany pyszny obiad gotowy. Nigdy nie byłam fanką serrano, ale mój S. pomylił je z prosciutto, więc stwierdziłam, że dam jej szansę i muszę powiedzieć, że w takim daniu wypadła cudownie. Pieczona pierś z kurczaka w szynce serrano jest soczysta i pyszna, a tak niewiele potrzeba, żeby ją zrobić, że po prostu trzeba z nią zadziałać i tyle. Zapraszam – na pewno i Was tak miło zaskoczy jak mnie :)

Pieczona pierś z kurczaka w szynce serrano

~ 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
~ 5 plastrów szynki serrano (ok. 80 g)
~ sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Pierś z kurczaka kroimy na 5 podłużnych kawałków. Solimy i pieprzymy je z każdej strony, a następnie każdy owijamy szynką serrano. Układamy na naczyniu żaroodpornym, na dno nalewamy 3-4 łyżki wody i pieczemy ok. 20-25 minut, aż mięso będzie przepieczone, a szynka lekko zarumieniona. Wyjmujemy i podajemy lub pakujemy do pudełka. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close