Pieczone figi z gorgonzolą

Owoce w niesłodkich połączeniach nigdy specjalnie mnie nie zachęcały, ale kupiłam ostatnio gorgonzolę w ramach odkrywania nowych składników i połączeń, a że już wielokrotnie gdzieś zabłysło mi połączenie tego sera z figami to powstały piękne i szybkie pieczone figi z gorgonzolą. Dotychczas figi lądowały u mnie na owsiance, omletach czy plackach, więc nie byłam przekonana, że będzie to cudowne połączenie, ale takie się właśnie okazało <3 Nawet ciężko opisać mi jak to wszystko smakuje, ale lekko cierpka i soczysta figa idealnie komponuje się z gorgonzolą i sprawia, że tworzy ona wyrazisty lekko słodki sos, który idealnie nadaje się do lekkiego skropienia mieszanki sałat. Pieczone figi z gorgonzolą bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły i dodatkowo zachwyciły mojego S., który zresztą pierwszy raz w życiu jadł figi. Od razu został rzucony chłopak ma głęboką wodę :p

Pieczone figi z gorgonzolą

(4 sztuki)
~ 4 dojrzałe figi
~ 40-50 g sera gorgonzola
Figi kroimy dość głęboko na krzyż i ustawiamy je dość luźno w naczyniu żaroodpornym. Ser kroimy w paseczki i wkładamy do naciętych fig. Pieczemy je ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na mieszance sałat jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego :)
Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close