Pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki

Dzisiaj dorwałam najpiękniejszą botwinkę na targu i jest taka wielka, że już mam kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Na pierwszy ogień miałam ochotę na coś oryginalnego i powstało coś przecudownego – pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki. Z zewnątrz wygląda troszkę jak mały gołąbek. I powiem szczerze, że w smaku kompletnie przerosła moje oczekiwania! Pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki to z pozoru bardzo niewinna potrawa, ale smakuje naprawdę niebiańsko <3 Delikatna ricotta zostaje lekko podkręcona przez wyrazistą szynkę parmeńską, botwinka nadaje całości świeżości, a pierś kurczaka przesycona tym wszystkim smakuje świetnie. Polecam serdecznie – pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki bardzo łatwa, a bardzo efektowna potrawa :)

Pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki

~ 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
~ 10 dużych liści botwinki
~ 250 g ricotty
~ 5 plastrów szynki parmeńskiej
~ 1 łyżeczka suszonej bazylii
~ sól, pieprz

Pierś kurczaka kroimy na ok. 10 równych części. Każdą solimy i pieprzymy.

Liście botwinki myjemy i osuszamy. Na każdym z nich rozsmarowujemy równomiernie ricottę. Posypujemy bazylią i kładziemy po ½ plastra szynki parmeńskiej, a na niej kawałek kurczaka.

Liście zawijamy jak gołąbki (lub burrito ;p). Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy 2-3 łyżkami wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty z awokado. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja V

Drukuj



2 thoughts on “Pierś kurczaka z szynką parmeńską i ricottą zawijana w liście botwinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close