Pierś z kurczaka z pieczarkami, parmezanem i boczkiem

Pierś z kurczaka z pieczarkami, parmezanem i boczkiem to idealna propozycja, kiedy za bardzo nie chce Wam się stać przy garnkach, bo tak właściwie robi się sama. Nasz wkład to 5 minut przygotowania jej i włożenie do piekarnika. A to też przepyszna alternatywa dla tych, którzy znają pierś z kurczaka głównie od chińczyka albo kojarzą ją głównie z ryżem (tak btw jak jeszcze byłam w szkole to pierś z kurczaka jedliśmy też głównie z chińskim sosem z paczki, życia wtedy nie znałam :p). Bo pierś z kurczaka to takie delikatne mięso, że naprawdę można przy nim zaszaleć. A dodatkowo jest zdrowe, niskotłuszczowe i dietetyczne, więc jeść można i warto :> Tym razem zapraszam na pierś z kurczaka z pieczarkami, parmezanem i boczkiem. Wiem, wiem – boczek to nie do końca najzdrowszy produkt, ale wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba pamiętać, żeby nie przesadzać ;) A gwarantuję Wam, że mięso dzięki niemu zyskuje bardzo smaczny posmak, który idealnie dopełniają pieczarki z parmezanem. Polecam serdecznie i zapraszam :

Pierś z kurczaka z pieczarkami, parmezanem i boczkiem

(4 sztuki)

~ 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500-600 g)
~ 250 g pieczarek
~ 4 plastry boczku surowego wędzonego
~ 2-3 łyżki parmezanu startego (ok. 40 g)
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ ½ łyżeczki czosnku granulowanego
~ ¼ łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gdy się ładnie przesmażą zdejmujemy z ognia i dodajemy parmezan. Dokładnie mieszamy.

Pierś z kurczaka kroimy na 4 części. Każda z nich nacinamy po środku tworząc kieszonki. Przyprawiamy je dokładnie paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Do kieszonek wkładamy pieczarki z serem, a następnie obwijamy całość plastrem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego dolewamy na dno troszkę wody (dosłownie 1-2 mm).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Idealnie smakują z pieczonymi frytkami z ziemniaków (u mnie bataty i zwykłe) oraz z surówką z kapusty pekińskiej (u mnie z awokado). Smacznego 😊

Drukuj



1 thought on “Pierś z kurczaka z pieczarkami, parmezanem i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close