Pizza Cztery sery

Pamiętam, że moja pierwsza pizza była robiona z moją przyjaciółką. Stawiałyśmy swoje pierwsze kroki w kuchni razem, właściwie to jak w większości innych miejsc ;p I u nas w domach królowała, i zresztą do dziś króluje, Capriciosa – pieczarki, szynka i ser. I pamiętam, że wtedy nałożyłyśmy tyle sera, że właściwie była to półpizza, a półser:p Bo kto nie lubi dużo sera na pizzy? Co prawda, wtedy to było stanowczo za dużo, bo proporcje szynki, sera i ciasta nie były dobrze dobrane, ale jak już się trochę pomyśli i zapamięta, że ser (a nawet sery!) na pizzy to samo dobro to już połowa sukcesu. Ja się chyba musiałam tego przez lata nauczyć, bo robienie ciasta i sosu opanowałam już prawie do perfekcji, ale dopiero niedawno zrobiłam swoją pierwszą pizzę z czterema serami. I muszę powiedzieć, że to jedna z najlepszych pizz, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto, pomidorowy sos i cztery sery – każdy inny, każdy mniej lub bardziej wyrazisty, ale tworzące coś niezwykłego. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście pizzy cztery sery to czas najwyższy, bo wiele tracicie. Zapraszam – pizza cztery sery przed Wami :)

Pizza Cztery sery

(2 średnie)

Ciasto:
~ 300 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 30 g świeżych drożdży
~ 300 ml ciepłej wody
~ 1 łyżka oleju
~ solidna szczypta soli

Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy olej i sól. Mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę wyrabiając na miękkie i sprężyste ciasto (w razie potrzeby trochę dosypać, ale nie przesadzajcie, bo wyjdzie za twarda ;)). Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.

Sos:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 duże pomidory
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka płaska oregano
~ 1 łyżeczka płaska bazylii
~ sól, pieprz
~ oliwa

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekane pomidory i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy przecier i troszkę wody (aby nie był za gęsty). Mieszamy i doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Odstawiamy.

Wierzch:
~ 200 g mozzarelli
~ 100 g sera pleśniowego lazur
~ 100 g sera camembert
~ 50 g sera żółtego (można więcej, ale już jest wystarczająco tłusta ;p)

Ciasto na pizzę rozwałkowujemy lub po prostu wilgotnymi dłońmi rozrabiamy na dwa płaskie placki na wyłożonych  papierem do pieczenia blaszkach. Nakładamy sos i rozsmarowujemy. Na wierzch układamy starte sery. Każdą pieczemy 18-20 minut w 225 stopniach. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Pizza Cztery sery”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *