Pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą

Jeszcze będę miała dla Was jedną propozycję z młodą kapustą, ale tak zakochałam się w jej zasmażanej wersji z masłem (zwykłym lub orzechowym), że szczerze powiedziawszy, trudno mi zrobić z niej coś innego :p A na mały odpoczynek od młodej kapusty mam dla Was propozycję na inne zielone sezonowe cuda, czyli szparagi. Tym razem zapieczone na pizzie jaglanej z dodatkiem łososia wędzonego z ciągnącą się mozzarellą na wierzchu. Łosoś wędzony i szparagi to naprawdę świetne połączenie, którego musicie spróbować. A pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą to już istna poezja. I do tego taka zdrowa i dobra dla naszego organizmu. Zapraszam serdecznie, pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą przed Wami :)

Pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą

(2 sztuki)

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 100 g łososia wędzonego
~ 400 g szparagów zielonych
~ 100 g mozzarelli
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka sosu sojowego

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i lekko studzimy. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy sos sojowy i pokrojonego łososia (możecie wrzucić troszkę curry, jeśli chcecie uzyskać bardziej żółty kolor ;)). Mieszamy dokładnie i rozsmarowujemy na blaszce na 2 pizze. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Ze szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut. Odcedzamy. Następnie układamy je na upieczonych pizzach. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut w 180 stopniach. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *