Pizza jaglana

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc wypadałaby go jakoś uczcić. A nawet jak zapomnieliście o tym święcie dzisiaj to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przenieść go na jutro, pojutrze czy kiedykolwiek tam chcecie, bo pizza jest dobra na wszystko i na każdą okazję (mój brat na przykład je ją prawie codziennie ;p). Tym razem mam dla Was propozycję na wariację pizzową, którą zapewne żaden Włoch pizzą by nie nazwał. Spód bowiem nie ma w sobie ani grama mąki czy drożdży, jest w całości z kaszy jaglanej. Zaskakująco smaczna i o wiele mniej pracochłonna propozycja niż tradycyjna, a do tego wzbogacona o wszelkie dobroci, jakie daje nam kasza jaglana. Robiąc ją nie do koca wierzyłam, że wyjdzie i choć nie jest to typowa pizza do wzięcia w rękę, a raczej do jedzenia nożem i widelcem (w sumie to nawet ładniej wychodzi ;p), to w smaku może z pewnością konkurować z tradycyjną wersją, bo jest przepyszna. Dodatki można dobrać wedle gustu, ja zrobiłam ją w lubianej przez wszystkich wersji, czyli z kiełbasą (z piersi kurczaka), cebulą, pieczarkami i mozzarellą. Polecam serdecznie :)

Pizza jaglana (2 takie jak na zdjęciu, ale można zrobić 1 większą ;))

Spód:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ sól, pieprz
~ 0,5 łyżeczki curry

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i lekko studzimy. Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na 1 większą lub 2 mniejsze pizze). Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Sos pomidorowy:
~ 1 mała cebula
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 pomidor
~ 1-2 łyżeczki przecieru
~ 0,5 łyżeczki oregano
~ 0,5 łyżeczki bazylii
~ sól, pieprz
~ oliwa

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy pokrojony drobniutko pomidor i przecier. Dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na ogniu kilka minut. Miksujemy blenderem na sos (gdy robię tylko dla siebie rzadko to robię, ale dla rodziny już zazwyczaj tak ;))

Dodatki:
~ 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
~ 1 cebula posiekana w pióra
~ 100 g kiełbasy z piersi kurczaka pokrojonej w plastry
~ 100 g mozzarelli startej lub pokrojonej

Na upieczonym spodzie lub spodach rozsmarowujemy sos. Na wierzch kładziemy pieczarki, cebulę i kiełbasę. Całość posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 7-10 minut w 180 stopniach. Zajadamy. Smacznego :)

Pyszna pizza

Drukuj


5 thoughts on “Pizza jaglana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *