Placki z botwinki bez mąki

Znowu kupiłam kolejną przepiękną botwinkę z zamiarem zrobienia z niej czegoś innego niż zupa i chłodnik. I muszę powiedzieć, że konsekwentnie wypełniałam tą misję i powstały z niej same cudowności, z których jedno prezentuję Wam dzisiaj. Placki z botwinki bez mąki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły swoim smakiem, bo są banalne i bardzo szybkie do zrobienia. Bez mąki, bo są właściwie ze zmielonej ciecierzycy (którą nazywa się „mąką z ciecierzycy”), która bardzo fajnie komponuje się z botwinką (i burakami generalnie ;p). Ostatnio też odwiedziłam izraelską restaurację, a to mnie zainspirowało do próbowania nowości i w końcu zrobiłam użytek z przyprawy zatar, którą kupiłam już bardzo dawno temu, a która sprawia, że placki z botwinki bez mąki mają niezwykły aromat i charakter. Zatar to arabska przyprawa, która zawiera mielony sumak, mielone ziarna sezamu i zioła tj. tymianek, majeranek i oregano, którą zazwyczaj stosuje się do doprawiania mięs lub smarowania chlebków pita, ale która, jak się okazuje, idealnie również komponuje się z botwinką. Polecam gorąco i zapraszam na placki z botwinki bez mąki :)

Placki z botwinki bez mąki

(6 sztuk, ok. 2 porcje)

~ 1 pęczek botwinki (tylko liście)
~ 100 g mąki z ciecierzycy
~ 1 jajko
~ 1 płaska łyżeczka przyprawy zatar
~ sól, pieprz

Liście botwinki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie siekamy je drobno i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajko, zatar, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej patelni (mojej teflonowej nie trzeba była natłuszczać, ale w razie potrzeby posmarujcie patelnię cieniutko oliwą).

Podajemy. U mnie zaserwowane z kaszą bulgur z marchewką, łodygami botwinki i mozzarellą. Smacznego 😊

Drukuj



3 thoughts on “Placki z botwinki bez mąki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close