Placki z cukinii z fetą

Mam nadzieję, że jeszcze gdzieś tam w Waszych lodówkach czy piwnicach kryje się sztuka czy dwie cukinii, z których będzie mogli przygotować przepyszne placki z cukinii z fetą. Podobno jedzą takie w Grecji, więc tym razem zapraszam Was na małą śródziemnomorską przygodę albo na małe wspomnienie wakacji. Placki z cukinii z fetą są bardzo łatwe i szybkie, a podane z sosem czosnkowym, tzatziki czy greckim sosem z fety tirokafteri smakują najlepiej na świecie. Nawet mięsożercom posmakują, bo nie sposób przejść obok nich obojętnie :> Zapraszam 🙂

Placki z cukinii z feta

(10 sztuk)

~ 400 g cukinii
~ 2 jajka
~ 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
~ 100 g fety
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy do smażenia
~ dip czosnkowy/tzatziki/tirokafteri do podania

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy sok. Dodajemy jajka, mąkę i pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i pieprzymy (z solą nie przesadzajmy, bo feta już jest słona ;)). Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie rozgrzewamy patelnię wysmarowaną oliwą. Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię tworząc placki. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy z dipem. Smacznego 🙂



4 thoughts on “Placki z cukinii z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close