Placki z serka wiejskiego z truskawkami

Myślę, że nie tylko mi ciężko opanować się przed zjedzeniem całej miski świeżo kupionych truskawek zanim uda mi się cokolwiek z ich zrobić. Więc te placki z serka wiejskiego z truskawkami powstały od razu po przyjściu z targu, a że są bardzo szybkie i łatwe nie zdąży się nawet zjeść wszystkich ;-) Są przyjemnie sycące, lekko sernikowate, a truskawki dodają odrobiny kwaskowatości i słodkości. Ja zabrałam je ze sobą do pracy na drugie śniadanie i na zimno też smakują super <3

Placki z serka wiejskiego z truskawkami

(6-7 sztuk ~ 2 porcje)

~ 1 serek wiejski (200 g)
~ 2 małe jajka
~ 80-100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego do posłodzenia
~ 200 g truskawek

Serek wiejski, jajka, mąkę i proszek mieszamy w misce (i miód/syrop jeśli chcecie troszkę słodsze). Dodajemy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.

Podajemy z jogurtem i pokrojonymi truskawkami. Smacznego :)

 

Drukuj


1 thought on “Placki z serka wiejskiego z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *