Placuszki jaglane z jabłkiem

Nadeszła szara i ponura sobota, więc trzeba ją sobie osłodzić. Co prawda, nie upiekłam nic nowego, ale za to słodkie i zdrowe śniadanie na jutro się przyda! U mnie najczęściej z rana płatki owsiane w różnych postaciach. Kiedyś próbowałam przekonać się do jaglanki na słodko, ale w wersji na mleku średnio mi smakowała i pozostanę raczej w wersji na wytrawnie :p Ale postanowiłam dać kaszy jaglanej na słodko jeszcze jedną szansę, ale w kompletnie innej formie. I tak powstały megazdrowe i smaczne placuszki. Minimum składników, minimum umiejętności kucharskich, a można stworzyć coś naprawdę wspaniałego. A wpasowując się w jesienną aurę polecam nafaszerować je plasterkami jabłkiem, obsypać cynamonem i podać z twarożkiem lub ricottą. Satysfakcja gwarantowana ;)


Placuszki jaglane z jabłkiem (2 porcje)

~ 100 g kaszy jaglanej suchej
~ 1 jajko
~ 4-5 łyżek wody/mleka
~ 1 duże jabłko (200 g)
~ cynamon i twarożek do podania

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mielimy na jednolitą masę (najlepiej zrobić to wieczorem, żeby rano wszystko szybko poszło ;)). Dodajemy jajko i mleko lub wodę. Mieszamy dokładnie.
Jabłko obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, na każdym kładziemy plasterek jabłka, lekko wbijamy, żeby znalazło się w środku. Smażymy placuszki z każdej strony (powinno wyjść ok. 8 sztuk). Podajemy obsypane cynamonem w towarzystwie twarożku. Smacznego :)

Kasza niejedno ma imię i oblicze Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Drukuj



6 thoughts on “Placuszki jaglane z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close