Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą

Piątek piątek weekendu początek! Dla mnie ten tydzień był troszkę stresujący, wiec witam weekend z ulgą na sercu, bo to w końcu czas, kiedy można bezkarnie i bez wyrzutów sumienia spędzić beztrosko czas. A na miłe rozpoczęcie weekendu zapraszam Was dzisiaj na danie wyjątkowe, które choć wydaje się pracochłonne, to jest łatwe i przyjemne do zrobienia – rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą zaprasza. Zainspirowała mnie kuchnia włoska, a już kiedyś prezentowałam Wam tą potrawę w bardziej tradycyjnej wersji. Ale miałam ochotę na naleśniki, więc wyszło tak, ale efekt był przepyszny! O cudownym smaku połączenia dyni i ricotty pisałam już nie raz, a tutaj jeszcze wzbogacony jest sosem pomidorowym i delikatną ciągnącą się mozzarellą. Całość to naprawdę magia! A, żeby przygotować rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą, główną trudność sprawia same usmażenie naleśników, a myślę, że większość opanowała już tę czynność (ja dopiero na pierwszym roku studiów, ale lepiej późno niż wcale ;p). A do tego dania będą pasować zarówno naleśniki z białej mąki, jak i pełnoziarnistej czy gryczanej. Ja jestem fanką gryczanych, więc wiadomo, które wybrałam. Ale Wy róbcie jak Wam się podoba i rozkoszujcie się tą cudowną potrawą, zapraszam :)

Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą

(przepis na standardowe naczynie żaroodporne – 3 porcje jak na zdjęciu ;))

Naleśniki:
~ 150 g mąki pszennej, pełnoziarnistej lub gryczanej
~ 1 jajko
~ 3/4 szklanki mleka
~ 1/2  szklanki wody

Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę składników, energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Smażymy 6-8 naleśników na rozgrzanej patelni.

Nadzienie:
~ 500-600 g surowej dyni
~ 250 g ricotty
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz

Dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 35 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Studzimy ją i za pomocą widelca rozgniatamy na puree. Dodajemy do niej ricottę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Rozkładamy po równo na usmażonych naleśnikach i zawijamy w ruloniki. Każdy z nich kroimy na 3 lub cztery równe części (w zależności od wysokości naszego naczynia żaroodpornego), a następnie układamy ciasno w pozycji pionowej w naszym naczyniu.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 pomidory
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ sól, pieprz
~ oliwa

~ 1  kulka mozzarelli (ok. 100 – 125 g)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na gładki sos.

Wylewamy cały na ułożone ruloniki. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close