fbpx

Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą

by Kucharka w baletkach

Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą powstał po bardzo długich rozważaniach co by tu zjeść na obiad, bo ostatnio (jak można zresztą było zauważyć) bardzo polubiłam się z makaronem i trudno mi tak brutalnie makaron zignorować. Więc odganiając napierające na moją głowę pomysły na potrawy z makaronem, wpadłam na to, żeby zrobić danie z ryżu, które na pewno spodobało by się tym trenującym na siłowni. Ryż i kurczak to już mantra w tym środowisku, a szpinak to dodatkowo bardzo zdrowe warzywo, które pomaga pięknie budować mięśnie. Więc nie dość, że ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą jest przepyszny to jeszcze wspaniale wpływa na nasze ciało. Same plusy :) A tutaj wszystkie składniki się wspaniale komponują i powstaje naprawdę przepyszne danie. Nawet trudno mi je opisać słowami, bo trzeba po prostu spróbować. Kiedyś jakoś sceptycznie podchodziłam do ryżu i szpinaku razem, ale całkowicie bez sensu. To duet świetnie się dopasowujący, a z kurczakiem i fetą to już w ogóle bajka. Polecam z całego serca :)

Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą

(2 porcje) 

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 100 g ryżu (ja użyłam brązowego)
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ 50 g fety
~ 2-3 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (polecam brązowy gotować 35-40, bo wtedy jest mięciutki :)) Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Podsmażamy wszystko i dodajemy szpinak. Smażymy, aż wszystko się połączy.
Następnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu. Smacznego :)

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Anonimowy 6 maja 2014 - 20:27

TEŻ POLECAM, Joanna.

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 29 maja 2014 - 20:58

Chyba sobie jutro zrobię! :>>

Odpowiedz
Anonimowy 18 lutego 2015 - 18:57

Jest super :) tylko róbcie tyle ile potrzeba, my zrobiliśmy na 2 dni, a zjedliśmy w jeden :)

Odpowiedz
luna 23 lutego 2016 - 06:29

Pychotki! Dodalam Parmesan I orzeszki piñi. Rewelacja :)

Odpowiedz
admin 23 lutego 2016 - 17:04

Bardzo się cieszę! I dziękuję za słówko, takie komentarze uskrzydlają <3

Odpowiedz
Anonimowy 8 września 2016 - 16:39

Można dodać świeży szpinak? :D

Odpowiedz
admin 10 września 2016 - 12:02

Przepraszam, że dopiero odpisuję! Ale tak oczywiście, tylko trzeba grubo ponad 250 g, bo się mocno kurczy ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close