Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą powstał po bardzo długich rozważaniach co by tu zjeść na obiad, bo ostatnio (jak można zresztą było zauważyć) bardzo polubiłam się z makaronem i trudno mi tak brutalnie makaron zignorować. Więc odganiając napierające na moją głowę pomysły na potrawy z makaronem, wpadłam na to, żeby zrobić danie z ryżu, które na pewno spodobało by się tym trenującym na siłowni. Ryż i kurczak to już mantra w tym środowisku, a szpinak to dodatkowo bardzo zdrowe warzywo, które pomaga pięknie budować mięśnie. Więc nie dość, że ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą jest przepyszny to jeszcze wspaniale wpływa na nasze ciało. Same plusy :) A tutaj wszystkie składniki się wspaniale komponują i powstaje naprawdę przepyszne danie. Nawet trudno mi je opisać słowami, bo trzeba po prostu spróbować. Kiedyś jakoś sceptycznie podchodziłam do ryżu i szpinaku razem, ale całkowicie bez sensu. To duet świetnie się dopasowujący, a z kurczakiem i fetą to już w ogóle bajka. Polecam z całego serca :)
Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą
(2 porcje)
~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 100 g ryżu (ja użyłam brązowego)
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ 50 g fety
~ 2-3 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (polecam brązowy gotować 35-40, bo wtedy jest mięciutki :)) Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Podsmażamy wszystko i dodajemy szpinak. Smażymy, aż wszystko się połączy.
Następnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu. Smacznego :)
7 komentarzy
TEŻ POLECAM, Joanna.
Chyba sobie jutro zrobię! :>>
Jest super :) tylko róbcie tyle ile potrzeba, my zrobiliśmy na 2 dni, a zjedliśmy w jeden :)
Pychotki! Dodalam Parmesan I orzeszki piñi. Rewelacja :)
Bardzo się cieszę! I dziękuję za słówko, takie komentarze uskrzydlają <3
Można dodać świeży szpinak? :D
Przepraszam, że dopiero odpisuję! Ale tak oczywiście, tylko trzeba grubo ponad 250 g, bo się mocno kurczy ;)