Sałatka z brzoskwiniami, szynką serrano i mozzarellą

Z przykrością muszę przyznać, że w tym roku nie do końca wycisnęłam z sezonu truskawkowego, co się da. Dla mnie zdecydowanie za szybko przeleciał, w okresie deszczów (których jednak w tym roku nie brakuje :p) truskawek dobrych nie było i raptem zrobił się prawie środek lipca, a ostatnio widziałam już je głównie po troszkę wygórowanych cenach :p Dla otarcia łez teraz opycham się brzoskwiniami, które są tak soczyste, słodkie i wakacyjne, że stanowią zacne zastępstwo. Najczęściej lądują u mnie w owsiance, z twarożkiem lub po prostu jako przekąska, ale ostatnio zainspirowana hiszpańską kuchnią postanowiłam wykorzystać je troszeczkę inaczej. I wyczarowalam bardzo ciekawa i przepyszna orzeźwiająca sałatkę. Nie byłam nigdy wielką fanką łączenia mięsa owoców, ale tutaj wszystko jeszcze bardzo fajnie się dopełnia i te smaki razem tworzą bardzo fajne połączenie.. lekko słodkie, wędzone, bardzo orzeźwiające i lekkie. Mi ta sałatka bardzo kojarzyła się ze świeżością i słońcem, a w lato czego więcej potrzeba? ;>

Sałatka z brzoskwiniami, szynką serrano i mozzarellą (2 porcje)


~ 1 op. mieszanki sałat
~ 1 duża brzoskwinia
~ 3-4 plastry szynki serrano
~ 0,5 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ 2-3 łyżki oliwy 
~ 2 łyżki octu balsamicznego
~ sól, pieprz

Oliwę i ocet mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach rozkładamy sałaty. 
Szynkę serrano rwiemy na mniejsze części i wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną patelnię z każdej strony, żeby zrobiła się chrupiąca.
Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w plasterki. Polewamy dressingiem i podajemy z pieczywem. Smacznego 🙂
Na sałatach układamy naprzemiennie szynkę, brzoskwinię i mozzarellę.





4 thoughts on “Sałatka z brzoskwiniami, szynką serrano i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close