Sałatka z burakami, roszponką i serkiem

Późniejszą porą niż zwykle, a o tej godzinie przyda się chyba tylko coś nieskomplikowanego i szybkiego. I taka jest ta oryginalna sałatka z burakami, roszponką i serkiem. Czasem miewam dni, że mam wrażenie, że ugotowałam już wszystko, co chciałam i boję się, że skończyły mi się pomysły. Takie dni bywają rzadko, ale jednak wciąż się pojawiają. I pamiętam, że właśnie w jeden z takich dni wylądowałam na kolacji w popularnej w Toruniu restauracji i polecono mi podobną sałatkę, która okazała się cudowna. Tylko, że ja postanowiłam zrobić jej jeszcze lepszą i bogatszą wersję, którą przedstawiam Wam dzisiaj.  Sałatka z burakami, roszponką i serkiem jest bardzo łatwa, szybka i w zasadzie wymaga tylko 3 składników. A połączenie jest nieziemskie <3 Polecam również posypanie jej podprażonymi płatkami migdałów – u mnie niestety ich zabrakło, ale idealnie się tutaj wkomponują ;)

Sałatka z burakami, roszponką i serkiem

~ 500 g upieczonych buraków
~ 300 g serka wiejskiego
~ 0,5 opakowania świeżej roszponki
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżka miodu
~ 2 łyżki octu balsamicznego
~ sól, pieprz
~ ew. podprażone płatki migdałowe do posypania

Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Na każdym talerzu układamy je w kształt koła robiąc lekkie wgłębienie po środku. Na buraczki wykładamy serek wiejski.
Oliwę, miód i ocet mieszamy razem, a następnie dodajemy do roszponki. Wykładamy ją na serek wiejski. Całość posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj



6 thoughts on “Sałatka z burakami, roszponką i serkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close