Sałatka z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii do słoików sprawdzi się idealnie jeżeli macie nadmiar cukinii w domu lub po prostu chcecie zasmakować lata jesienią, zimą czy wiosną (jeżeli jakieś słoiczki się do wtedy w ogóle uchowają ;>). Ten przepis pozwoli Wam również uzyskać przepyszny dodatek do obiadu, którym będą zachwycać się zarówno domownicy, jak i goście.  Pasuje właściwie do wszystkiego i każdy kto ją próbuje prosi o przepis, więc naprawdę warto!

Sałatka z cukinii do słoików

(15 słoików po 350 ml)

~ 3 kg cukinii bez miąższu
~ 4 duże czerwone papryki
~ 0,5 kg cebuli
~ 1 duża główka czosnku
~ 1,5 płaskiej łyżki soli
~ 3 łyżki kurkumy (ew.curry)
~ 4 łyżeczki gorczycy
~ 2 szklanki cukru
~ 1 szklanka octu
~ 2 szklanki wody

Z cukinii usuwamy miąższ za pomocą dużej łyżki. Następnie kroimy ją w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki (moja mama w tym roku stwierdziła, że woli zrobić słupki i zrobiłyśmy wersję słupkową, która okazała się równie przyjemna dla podniebienia, jak i oka. Więc jeżeli wolicie inny kształt to nie ma problemu ;)). Papryki kroimy w paseczki, a cebulę w pióra. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy dokładnie.

Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dosypujemy sól, kurkumę, gorczycę i cukier. Lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem (nie martwcie się, że zalewa nie pokryje całkowicie warzyw, bo cukinia jeszcze puści sok i objętość płynu się zwiększy ;)).

Przekładamy warzywa do słoików, a następnie wlewamy pozostałą w misce zalewę, żeby słoiczki były pełne.

 
 
Pasteryzujemy po 5-6 minut i ostrożnie wyjmujemy (my zawsze układamy na grubszej ściereczce). Studzimy i chowamy (ale jeden słoik warto spróbować następnego dnia ;>).
 
Drukuj


19 thoughts on “Sałatka z cukinii do słoików”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close