Sałatka z dynią i fetą

Dressing kiedyś wydawał mi się to nieodłącznym elementem sałatki. Dopiero moja przyjaciółka pokazała mi, że pewne połączenie nie potrzebują już dressingów, a bez nich sałatka wydaje się czasem bardziej świeża i lekko chrupiąca. I właśnie sałatka z dynią i fetą idealnie obchodzi się bez żadnych dodatkowych dressingów. Lekka słodycz dyni, orzechowy posmak rukoli i wyrazista, lekko cierpka feta i delikatne awokado tworzą niezwykły kwartet, którego trzeba spróbować. Bardzo prosto, a tak smacznie i zdrowo :) Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość przepisów z dynią, bo w zanadrzu mam jeszcze parę, a dzisiaj kupiłam kolejną sztukę…także tego :p Ale po prostu trzeba korzystać z sezonu i tyle. A oprócz tradycyjnych dyniowych dań, taka lekka sałatka z dynią i fetą na pewno powinna zagościć w Waszym jesiennym menu :)

Sałatka z dynią i fetą

~ 1 op. mieszanki sałat z rukolą
~ 400-500 g dyni (waga przed upieczeniem ;))
~ 150 g fety
~ 1 awokado
~ sól, pieprz

Obraną i pokrojoną na kawałki dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 35 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Studzimy ją i kroimy w plasterki.

Do salaterki wsypujemy sałaty. Dodajemy 3/4 plasterków dyni i 3/4 pokrojonej w kosteczkę fety. Całość solimy i pieprzymy. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki awokado, resztę dyni i resztę fety. Możemy jeszcze posypać solą i pieprzem na wierzchu. I voila. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Sałatka z dynią i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *