Sałatka z rzodkiewkami i awokado

Sałatki to chyba najczęstsza potrawa, którą serwuję sobie latem. Owocowe, z mięsem, z tuńczykiem, z warzywami… Zazwyczaj z rozgniecionym awokado, które idealnie zastępuje mi dressing. Bo tak łatwo w ich wykorzystać wszystkie dobroci lata, a kiedy temperatura przekracza akceptowalny poziom średnio ma się ochotę na długie stanie przy piekarniku. Ostatnio zakochałam się w połączeniu rzodkiewek i awokado – pikantność rzodkiewek (koniecznie musicie kupić takie cudownie ostre z targu, bo te supermarketowe niestety nie mają tego ostrego charakteru) i delikatność awokado idealnie się równoważą. Dorzućmy do tego jeszcze tylko parę kosteczek twarogu, szczypior i mamy najlepszą sałatkę na świecie (przynajmniej w tym okresie :D). Tą serwuję sobie średnio, co 2 dni i stwierdziłam, że muszę się w końcu nią podzielić, bo jest fantastyczna. Prosta, a taka dobra. Zapraszam 🙂

Sałatka z rzodkiewkami i awokado (2 porcje)

~ 1 opakowanie mieszanki sałat
~ 1 małe awokado (ok. 120 g)
~ 1 pęczek rzodkiewek
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 1 kostka twarogu półtłustego (ok.200-250 g)
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Awokado obieramy. Połowę rozgniatamy widelcem i mieszamy z sałatami. Przekładamy do talerzy.
Z rzodkiewek odrywamy liście i ogonki. Kroimy w plasterki i wykładamy na sałaty. Twarożek kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Resztę awokado rozgniatamy widelcem i rozkładamy na wierzchu. Posypujemy solą i pieprzem. I voila. Smacznego 🙂



2 thoughts on “Sałatka z rzodkiewkami i awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close