Sałatka z tuńczykiem, jajkiem na miękko i fetą

Kiedyś najczęściej jajka jadłam w postaci jajecznicy, ale ostatnio zdecydowanie prym u mnie wiodą omlety oraz jajka na miękko. Kiedyś sama idea płynnego żółtka nie wydawała mi się apetyczna, ale wtedy to życia nie znałam, i dobrego jedzenia też nie :p Bo teraz właśnie jajko z płynnym żółtkiem to mój ulubieniec, dzięki któremu powstała przepyszna sałatka z tuńczykiem, jajkiem na miękko i fetą. Zawsze łączę tuńczyka z awokado, żeby nie był taki suchy, ale w tym wypadku żółtko jajka załatwia sprawę i całość wychodzi przepyszna. Sałatkę robi się szybko, podana pieczywem lub to stanu pięknie syci i ładnie wygląda. Jedzenie marzenie! Sałatka z tuńczykiem, jajkiem na miękko i fetą zaprasza :)

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem na miękko i fetą

~ 1 opakowanie mieszanki sałat
~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 2 jajka
~ 2 pomidory
~ 50 g sera feta
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
~ 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka oregano suszonego

Jajka gotujemy ok. 4 minut. Zalewamy zimną wodą, a następnie ostrożnie obieramy (przez płynne żółtko trzeba być bardzo delikatnym ;)).
Sałaty mieszamy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do nich pokrojonego w kostkę pomidora i mieszamy. Dzielimy na 2 porcje i przekładamy do salaterek.
Na wierzchu rozkładany odsączonego tuńczyka oraz pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypujemy oregano i kładziemy pośrodku jajko. Jajka kroimy na ćwiartki i rozkładamy je po wierzchu sałatki. Solimy i pieprzymy jeszcze na wierzchu w razie potrzeby. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
Drukuj


1 thought on “Sałatka z tuńczykiem, jajkiem na miękko i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close