Sernikobrownies z truskawkami

To już chyba ostatnie ciasto z truskawkami tego roku. Powoli już ich coraz mniej, a moje podniebienie ma już ich trochę dość. Jednak, kiedy zapowiedzieli się goście, wiedziałam, że właśnie je zrobię! Nigella raz zauważyła, że bez względu to co zrobi, jej goście i tak czekają na brownies . Brownies klasyczne, ciężkie, mocno czekoladowe i przepyszne jest wspaniałe, ale na teraz przydało się coś lekko lżejszego z nutką lata. Z dużym naciskiem na ‚lekko’ lżejszego, bo do lekkiego mu daleko ;p Ale ciasto wychodzi naprawdę smaczne i zadowoli podniebienie niejednego czekoladoholika, zapewniam ;)


Sernikobrownies z truskawkami (blacha 35×25 cm)

~ 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
~ 200 g masła
~ 200 g cukru pudru
~ 5 jajek
~ 100 g mąki
~ 500 g twarogu półtłustego
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 250 g truskawek

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Masło utrzeć z 150 g cukru pudru na gładką masę. Dodać 3 jajka, po kolei za każdym razem miksując. Dodać mąkę i czekoladę. Połączyć na małych obrotach. 3/4 masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Twaróg zmiksować z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać pozostałe jajka i zmiksować. Wyłożyć na masę czekoladową w blasze. Przykryć pozostałą masą czekoladową. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół truskawki. Piec 45-50 minut w 170 stopniach. Wyjąć, ostudzić, pokroić i zajadać ;)

Drukuj


1 thought on “Sernikobrownies z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *