Sloppy Joe

Sloppy Joe to potrawa, którą zobaczyłam pierwszy raz oglądając „Czy to ty, czy to ja”. Dawno to było, byłam wtedy w wieku Olsenek, kiedy zagrały w tym filmie :D I pamiętam scenę przed food fight, jak dzieci jadły te burgery i miały całe brudne buzie od sosu (swoją drogą naprawdę trudno tego uniknąć jedząc Sloppy’ego :p). I oczywiście chciałam spróbować, więc po 15 latach stwierdziłam, że w końcu to zrobię :P Sloppy Joe to taki domowy fast food, który warto znać szczególnie wtedy, kiedy macie mało czasu. A jeżeli użyjecie pełnoziarnistych bułek i dodacie do tego pieczone frytki całość wyjdzie naprawdę zdrowa i pożywna. Mały ukłon w stronę kuchni amerykańskiej, która kojarzy się z samym „śmieciowym” jedzeniem, a jak się chce to można lekko podrasować potrawy :>

Sloppy Joe – czyli burger z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

 ~ 2 bułki (u mnie kajzerki wieloziarniste)
~ 1 cebula
~ 200 g mielonej wołowiny
~ 2 pomidory
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżka sosu worcestershire
~ sól, pieprz
~ olej

Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się lekko zeszkli dodajemy mięso, które od razu solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, aż mięso dojdzie. Następnie dodajemy drobno posiekane pomidory (warto sparzyć je i obrać ze skórki ;)). Smażymy kilka minut i dodajemy przecier. Mieszamy dokładnie.
Bułki kroimy na pół i wkładamy je na kilka minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby stały się chrupiące. Wyjmujemy je i nakładamy na dolne części mięso. Przykrywamy górną i podajemy od razu. U mnie podane jeszcze z selerowymi frytkami. Smacznego! :)

Drukuj



3 thoughts on “Sloppy Joe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close