Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem

Na dynię makaronową polowałam od samego początku sezonu dyniowego i nawet specjalnie wybrałam się na targ warzywny po to, żeby przekonać się tylko, że tam jej nie ma. I kilka dni później znalazłam ją w dyskoncie koło mojej pracy całkowicie przed przypadek, kiedy kupowałam sobie poobiednie przekąski, żeby jakoś dotrwać do końca dnia. Dynia makaronowa, którą upolowałam wyglądała jak wielki melon w paski i zresztą w smaku coś z melona ma, więc to nie do końca takie złudne ;) Oczywiście na pierwszy raz chciałam zrobić spaghetti z dyni makaronowej w sosie pomidorowym, ale troszeczkę zbyt agresywnie podeszłam do włókien po upieczeniu jej i zamiast makaronowych włókien otrzymałam bardziej nieregularne puree ;-) Wykorzystałam je oczywiście w pyszny sposób (bo dynia to miłość w każdej postaci <3), ale od razu kupiłam drugą i stąd moja przestroga – bądźcie delikatni dla dyni makaronowej. Ja od razu wjechałam w nią widelcem z pełną mocą, ale trzeba delikatnie porozdzielać włókna, a najpiękniejsze i najdłuższe są przy samych pestkach. Idąc dalej w głąb sami zobaczycie, że włókna robią się krótsze, ale wciąż da się zachować ich makaronową konsystencję ;-) I już za drugim razem udało mi się przygotować upragnione spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem. Dla mnie takie warzywne spaghetti to idealny pomysł na kolację, bo trochę czujemy się jakbyśmy jedli włoskie kaloryczne danie, a to delikatne warzywa z odpowiednim podaniem. A lekko melonowa dynia makaronowa cudownie komponuje się z pomidorami i parmezanem, a całość wychodzi po prostu przepyszna. Polecam serdecznie, polujcie na dynię makaronową i róbcie to cudo <3

Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem

(3-4 porcje)

~ 1 dynia makaronowa (ok. 2 kg)

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Dynię kroimy na połowę wzdłuż. Wkładamy do piekarnika pestkami do góry i pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy. Następnie usuwamy pestki, a następnie ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek, w których będziemy podawać spaghetti. Jeżeli chcecie można jeszcze skropić je oliwą przed podaniem, ale nie jest to konieczne ;-)

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 duże pomidory
~ 1 łyżka przecieru
~ 1 płaska łyżeczka oregano
~ 1 płaska łyżeczka bazylii
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oliwy

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i przecier. Dolewamy 2-3 łyżki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na ogniu ok. 5 minut mieszając. Miksujemy blenderem na gładki sos. Wykładamy na przygotowane spaghetti z dyni.

~ 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 50 g)

Przygotowane spaghetti posypujemy parmezanem. Na wierzchu można jeszcze ułożyć listek świeżej bazylii. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *