Szarlotka z komosy ryżowej z kruszonką – wegańska, bezglutenowa i bez cukru

Jesień to czas jabłek i szarlotek, więc mam dzisiaj dla Was szarlotkę wyjątkową, bo z ciastem z komosy ryżowej i do tego bezglutenową. Pamiętam, że już rok temu, kiedy wymyśliłam szarlotkę z kaszy jaglanej, pomysł wykorzystania kasz w wypiekach wydawał się mi się trochę szalony, ale efekt przerósł moje oczekiwania, więc stwierdziłam, że z komosą ryżową też musi wyjść pysznie. I wegańska i bezglutenowa szarlotka z komosy ryżowej z kruszonką jest naprawdę pyszna – lekko cierpka przez mąkę gryczaną, ale ta cierpkość idealnie kontrastuje ze słodkimi cynamonowymi jabłkami i słodką kruszonką. Dla mnie jedna z ciekawszych szarlotek, które jadłam! Jeżeli nie lubicie mąki gryczanej możecie zrobić też wersję glutenową z pszenną. Zapraszam, na weekend szarlotka to zawsze dobry pomysł ;-)

Szarlotka z komosy ryżowej z kruszonką

(blaszka 20×20 cm)

Spód:
~ 100 g komosy ryżowej
~ 60 g masła orzechowego
~ 100 ml mleka sojowego
~ 80 g mąki gryczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

Następnie wrzucamy do miski, do której dodajemy masło orzechowe, mleko sojowe, mąkę, proszek i ekstrakt. Wszystko miksujemy razem blenderem na gładką masę (kilka minut trzeba miksować, żeby zniszczyć wszystkie ziarenka komosy ;)). Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut.

Jabłka:
~ 600 g obranych jabłek (u mnie antonówki)
~ 50 g daktyli suszonych
~ 2 łyżeczki cynamonu

Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgniatamy je dokładnie widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.

Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Wykładamy je równomiernie na podpieczony spód.

Kruszonka:
~ 40 g mąki gryczanej
~ 2 łyżki erytrolu (lub syropu klonowego – wtedy dodajemy troszkę więcej mąki)
~ 2 łyżki margaryny wegańskiej 

Mąkę mieszamy z margaryną jak na zacierki. Dodajemy erytrol.  Dokładnie wszystko mieszamy i wykładamy równomiernie na wierzch ciasta tworząc kruszonkę.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45-50 minut (uważamy, żeby nie przyrumienić za bardzo kruszonki). Wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *