Tagine z kurczakiem i ciecierzycą

Tagine to danie kuchni marokańskiej, które za każdym razem zachwyca mnie swoim głębokim aromatem i pełnią smaku. Odkąd kupiłam tradycyjną marokańską przyprawę, ras el hanout, coraz częściej bawię się kuchnią marokańską i poszukuję nowych inspiracji w sieci. A na tagine jest tam ich mnóstwo. Dzisiaj mam dla Was idealne tagine na obecnie trwający sezon pomidorowy, z którego trzeba brać ile wlezie! Mamy tutaj właśnie przepyszne i soczyste pomidory, udka z kurczaka i ciecierzycę. A takie danie to też doskonała okazja na przygotowanie udek z kurczaka w nieco innej formie niż zapieczone w marynacie. Mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Jeżeli nie macie przyprawy ras el hanout niestety nie osiągniecie prawdziwie marokańskiego akcentu, ale wcale nie jest droga i trudnodostępna, a posłuży Wam na dłuższy czas 😉 A od biedy polecam użycie curry, kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej papryki i zmielonego ziela angielskiego – i tak będzie smaczne 😉

Tagine z kurczakiem i ciecierzycą

~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2 małe udka z kurczaka (rozkrajamy na pałkę i podudzie ;))
~ 3 pomidory
~ 50 g suchej ciecierzycy (lub 1/2 puszki – ok. 120 g)
~ 1 łyżeczka przyprawy ras el hanou
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/4 łyżeczki kurkumy
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia
~ ew. świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

Suchą ciecierzycę zalewamy na noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości.

Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojonego kurczaka (możecie obrać ze skóry, ja to zrobiłam ;)) oraz przyprawy. Smażymy kilka minut, a następnie zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut w razie potrzeby dolewając kapkę wody (potrzeba na pewno będzie ;)).

Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekane i najlepiej obrane ze skórki pomidory. Dusimy razem z kurczakiem ok. 10 minut, aż powstanie piękny gęsty sos. Dodajemy następnie ciecierzycę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy na koniec. Podajemy z ugotowanym kuskusem lub ryżem posypane najlepiej świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 🙂



5 thoughts on “Tagine z kurczakiem i ciecierzycą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close