Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

Nawet tego zbytnio nie planowałam, bo nigdy nie byłam wielką fanką bobu, ale w tym roku zdecydowanie stał się moim faworytem i nie ma dnia bez bobu ;p A przypływ inspiracji tak ogromny, że boję się, że nie podzielę się z Wami wszystkimi przed zakończeniem sezonu (dlatego polecam zamrożenie kilku podgotowanych paczek ;p). Ale oczywiście postaram się, żeby to się nie stało :> Dzisiaj mam dla Was tartę jaglaną, która gości u mnie w każdym tygodniu, ale tym razem to tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską, czyli idealne zestawienie smaków <3 Tarty z ricottą to jednak wciąż moje ulubione, a świetnie ona pasuje do bobu i szynki parmeńskiej- razem wypadają cudownie. Ja robiłam tartę z pół porcji ze względu na brak większej tortownicy lub keksówki, ale przepis podaję już na tradycyjne wielkości ;) Zapraszam – tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską przed Wami :)

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

(tortownica o średnicy 22 cm lub 1 duża keksówka 30×11 cm)

Tarta:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki pełnoziarnistej/gryczanej
~ 1 jajko
~ spora szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Następnie miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub keksówki. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy na tartę, a już dłońmi (też zamoczonymi przed chwilą w wodzie :p) wylepiamy boki i formujemy tartę.

Nie przejmujcie się, że będzie kleista i nie będzie można jej idealnie wygładzić, taka to już masa. Po upieczeniu wszystko będzie już pięknie :)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Nadzienie:
~ 200 g bobu
~ 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
~ 1 jajko
~ 100 g ricotty
~ 1 garść rukoli
~ sól, pieprz

Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok. 18-20 minut. Odstawimy i lekko studzimy. Obieramy z łupinek.

Na spodzie podpieczonej tarty układamy 2 plastry szynki parmeńskiej, a na nich równomiernie rozkładamy bób (już bez łupinek oczywiście ;)).

Jajko wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem, żeby żółtko i białko się połączyły. Dodajemy ricottę, sól, pieprz. Dokładnie i energicznie mieszamy, żeby wszystko się połączyło (i nie było grudek od ricotty ;)). Przelewamy równomiernie na wierzch tarty (żeby polać nią cały bób). Na wierzchu układamy pozostałe plastry szynki parmeńskiej.

Tartę wkładamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, posypujemy rukolą, a następnie porcjujemy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close