fbpx

Tarta z botwinka, kiełbasą i fetą

by Kucharka w baletkach

Za każdym razem jak robię tartę to myślę sobie, że tak mi gładko idzie, a jest taka pyszna, że muszę robić to częściej! A jak już mam się zabrać to jakby to wszystko zapominam i myślę sobie, że trzeba ciasto wyrobić i w ogóle tyle roboty. A to nieprawda! Robienie ciasta zajmuje góra 5 minut, a przygotowanie farszu i włożenie do piernika to też momencik. A każda tarta smakuje zawsze tak wyjątkowo :) Tym razem mam dla Was wiosenną propozycję – tarta z botwinką, kiełbasą i fetą. Bardzo zgrane trio, trzy zdecydowane, ale bardzo ciekawie komponujące się smaki. A jeśli użyjecie kiełbasy z piersi kurczaka (jak ja ;)) całość wyjdzie niezwykle delikatna, smaczna i zdrowa. I znowu przedstawiam Wam małą wariację na temat spodu kruchego – ja zrobiłam swój ulubiony z twarogiem, ale jeśli wolicie zwykły kruchy to też wyjdzie pysznie. Tarta z botwinką, kiełbasą i fetą smakuje wyjątkowo :) Polecam serdecznie :)

Tarta z botwinką, kiełbasą i fetą

(2-3 porcje)

Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
~ 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista, ale pszenna też będzie ok ;))
~ 50 g masła lub margaryny
~ solidna szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy wytłuszczoną formę do tarty i nakłuwamy widelcem spód. Podpiekamy ok. 10-15 minut w 190 stopniach.

Farsz:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 pęczek botwinki
~ 100 g kiełbasy (z piersi kurczaka najlepsza <3)
~ 50 g fety
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ oliwa/olej do smażenia

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Po kilku minutach wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraczki i posiekane liście botwinki. Smażymy ok. 5 minut, aż botwinka zmięknie. Dodajemy posiekaną fetę. Mieszamy dokładnie. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Gdy całość osiągnie letnią temperaturę wbijamy jajko i mieszamy. Wypełniamy podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 minut. Podajemy od razu. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ania S 30 czerwca 2015 - 19:38

Ta kiełbasa psuje mi idealność tego dania, bo wszelkie wege dania z botwinki uwielbiam :)

Odpowiedz
Kinga 1 lipca 2015 - 05:41

Smacznie :-)

Odpowiedz
Gabriela Borowiec 1 lipca 2015 - 09:00

no taka tarta to mi się podoba :)
Zapraszam do mnie na konkurs :)

Odpowiedz
Patrycja 6 lipca 2015 - 06:06

Świetne składniki połączone w pyszną tartę!

Odpowiedz

Skomentuj

Close