Tarta z brokułami, sosem serowym i mozzarella

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam brokuły. Nie tylko za ich smak (chociaż to też dużo tutaj daje ;p), ale również za wspaniałą prezencję. Lekko zblanszowane przybierają piękny mocno zielony kolor i właśnie takie są najlepsze i takimi uwielbiam się zajadać. Kiedy tata zadzwonił, że właśnie kupił mi wielkiego pięknego brokuła,od razu się ucieszyłam i zaczęłam myśleć, co by tu zrobić. Dla mnie do brokułów najbardziej pasuje serowa okrasa, więc właśnie w takim wydaniu tutaj Wam je podaję. Spód do tarty trochę inny niż kruchy, ale właśnie on jest moim faworytem wśród wszystkich spodów tartowych, jakich spróbowałam. Tarta zresztą została okrzyknięta „najlepszą tartą ever” przez moją mamę i nawet ośmieliła się stwierdzić, że chyba lekko wyprzedza jej dotychczas ulubioną – cukiniową Tego akurat nie jestem pewna, ale wiem, że ta tarta wychodzi przewspaniała i po prostu jest konieczna do wypróbowania!


Tarta z brokułami, sosem serowym i mozzarellą (3-4 porcje)

Spód:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 60 g masła miękkiego
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 100 g mąki pszennej

Ser posiekać z masłem. Dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę (do ciasta można dodać jeszcze żółtko, wtedy będzie miała ładniejszy kolor ;))
Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Farsz:
~ 1 brokuł (ok 500 g)
~ 125 g serka philadelphia
~ 125 g mozzarelli startej
~ 1 szklanka mleka
~ 1 łyżka mąki
~ sól i pieprz
~ vegeta
~ gałka muszkatałowa

Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do  osolonej wody. Zagotować i gotować przez ok 7 minut (żeby zrobił się dość miękki i przybrał piękny kolor). Odsączyć.
Do rondelka włożyć philadephię i około 25 g mozzarelli. Wszystko razem rozpuścić na średnim ogniu. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko. Chwilę podgrzać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Na upieczony spód wyłożyć odsączone różyczki brokuła. Posypać je vegetą. Polać sosem i na wierzch rozsypać równomiernie mozzarellę. Piec w 190 stopniach ok 10 minut. Zajadać :)

Drukuj


4 thoughts on “Tarta z brokułami, sosem serowym i mozzarella”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *