Tarta z cukinia i feta

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz ją robiłam podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Cukinia i feta? A to pasuje? Fetę raczej kojarzyłam ze szpinakiem albo z sałatką grecką. A tu na tarcie… Niemniej jednak bardzo miło się zaskoczyłam. Aż tak miło, że tarta ta stała się moim i mojej mamy ulubieńcem. W sumie to cieszymy się, że mój tata i bracia są raczej mięsożerni… Wiecie… Więcej zostaje dla nas ;) A połączenie cukinii i fety, które kiedyś wydawało mi się zaskakujące, okazuje się ciekawsze niż to popularne ze szpinakiem. W sezonie letnim absolutna konieczność do wyczarowania w swojej kuchni. I dodatkowo bardzo podoba się gościom, więc sprawdzi się na każdej imprezie :>

Tarta z cukinią i fetą

Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 60 g masła miękkiego
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 100 g mąki pszennej

Ser posiekać z masłem. Dodać mąkę i sól. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
(w oryginale w przepisie było jeszcze jajko, ale ostatnio nie miałam ich w domu, a nie chciało mi się iść i zrobiłam bez. Wyszła i lepiej się wyrobiła, wiec podaje przepis bez, ale jeżeli chcecie ładniejszy kolor możecie dodać 1 żółtko do ciasta ;))

Po tym czasie wylepić ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200 stopniach 25-30 minut (aż się zarumieni).

Farsz:
~ 150 g gęstego jogurtu naturalnego (ja używam firmy Zott, ale można też użyć greckiego)
~ 600-700 g cukinii w plastrach
~ 2 łyżki oliwy (fajny smak daje bazyliowa)
~ 4 łyżeczki suszonego tymianku (lub kilka gałązek świeżego posiekanego)
~ 200 g sera feta pokrojonego w kostkę
~ 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Cukinię smażyć na patelni na oliwie, aż do miękkości.
Podpieczony spód tarty wysmarować jogurtem. Ułożyć na nim cukinię.

 

Posypać tymiankiem. Następnie wysypać fetę i szczypiorek. Zapiekać 10 minut w 200 stopniach.






Drukuj



1 thought on “Tarta z cukinia i feta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close