Tofucznica z pomidorami i mozzarellą

Kolejna pozycja na liście “z tofu do zrobienia” odhaczona. I kolejny raz jestem bardzo na tak. Pierwsze, co mi się spodobało to była nazwa :D A skoro fajnie się nazywa musi też dobrze smakować (potwierdzeniem tej teorii może być pęczotto ;p). Na pierwszy ogień wypróbowałam ją z bezpiecznym i dobrze skomponowanym trio,czyli pomidory+mozzarella+bazylia i wyszła naprawdę świetna. A do tego zarazem bardzo szybka, łatwa i niezwykle oryginalna. Zróbcie koniecznie ;) W sumie to bardzo dobry przepis, dla tych,którzy jedzą tofu pierwszy raz, bo tofu się albo kocha albo wręcz przeciwnie ;p A spróbowanie tofucznicy pozwoli Wam zobaczyć, w której grupie jesteście ;) 

Tofucznica z pomidorami i mozzarellą (1 porcja)

~ 1 cebula
~ 2 pomidory
~ 200 g tofu naturalnego
~ 1 plaster mozzarelli (ok. 25 g)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka bazylii (suszonej, ale jeśli macie świeżą to nawet lepiej ;))
~ oliwa do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojone pomidory.Chwilę smażymy. Tofu rozgniatamy widelcem i wrzucamy na patelnię.Smażymy kilka minut po czym dodajemy mozzarellę i mieszamy, aż się pięknie rozpuści.Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Tofucznica z pomidorami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close