Tort czekoladowy z serkiem i borówkami bez cukru

Ostatnio dostałam zadanie specjalne – przygotować tort na przyjęcie niespodziankę z okazji urodzin przyjaciółki. Kiedy robię takie cuda w Warszawie, gdzie aktualnie mieszkam, zawsze mam utrudnione zadanie, bo nie mam miksera (ani miejsca, żeby go przechowywać, więc zakup też nie wchodzi w grę ;-)). U mnie w domu najlepiej sprawdzają się torty na bazie biszkoptu ze śmietanką, a teraz idealna pora na tort z truskawkami albo tort z borówkami albo tort z jagodami i truskawkami. Ale trzeba było bardziej pokombinować, a że wymyśliłam sobie, żeby też było w miarę fit i sezonowo przygotowałam tort czekoladowy z serkiem i borówkami bez cukru. Na pierwszy rzut oka trochę kopiec kreta i jeśliby zamienić borówki na banany to w sumie by wyszedł fit kopiec kreta ;-) Nam tort czekoladowy z serkiem i borówkami bez cukru bardzo smakował, pięknie wyglądał i jest naprawdę łatwy, więc idealny dla początkujących w pieczeniu. Bardzo polecam :-)

Tort czekoladowy z serkiem i borówkami bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

Tort:
~ 100 g daktyli
~ 2 duże dojrzałe banany
~ 1 jajko
~ 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
~ 150 g mąki pełnoziarnistej
~ 30 g kakao naturalnego
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę (uważając, bo może jeszcze być dość ciepła ;-)) i przekładamy do miski.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i jajko. Wszystko miksujemy blenderem do dokładnego połączenia.

Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut sprawdzając suchym patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjmujemy i studzimy.

Z wierzchu odcinamy twardą wybrzuszoną główkę wyrównując tort, a następnie dzielimy na 2 równe blaty. Odstawiamy. Odcięte kawałeczki kruszymy w palcach (będzie na wierzch tortu ;-)).

Wypełnienie:
~ 2 serki naturalne (260 g; ja użyłam lekkiego bielucha)
~ 3-4 łyżki miodu / syropu klonowego / erytrolu /ksylotilu (poziom słodkości jest już zależny od Waszych preferencji ;-))
~ 200 g borówek

Serki mieszamy z miodem lub innym słodzidłem. 

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę serka. Wykładamy 3/4 borówek. Przygniatamy drugim blatem lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę serka. Posypujemy pokruszonym ciastem i wysypujemy resztę borówek lekko dociskając, żeby się dobrze przyczepiły. Odstawiamy do lodówki albo podajemy od razu. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Tort czekoladowy z serkiem i borówkami bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *