Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie

Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę kupować wędzone żeberka, ale miłość ku tradycji i odkrywaniu kuchni świata (w tym naszej polskiej) zwyciężyła, a ja chciałam poczuć się jak staropolska gospodyni i zaserwować mojemu chłopu prawdziwy tłusty żur z pętem białej kiełbasy i jajkiem na twardo. I rozglądając się w Internetach dowiedziałam się, że istnieje kilka rodzajów żurku, czego absolutnie się nie spodziewałam. Pokazywałam Wam już przepis na wielkanocny żurek na białej kiełbasie, więc teraz czas na żurek, który je się dużo częściej, czyli tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie. Choć przyznam szczerze, że mi bardziej posmakował ten wielkanocny, który jest nieco delikatniejszy w smaku, ale dla mojego S. ten był nieco lepszy, bo kojarzył mu się z najlepszymi żurkami, które kiedykolwiek jadł i był bardziej wyrazisty w smaku. Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie świetnie się też sprawdził jako przekąska dla znajomych, którzy wpadli do nas wieczorem i od nich też usłyszałam, że jest super kremowy i pyszny. Więc skoro każdy z 7 testerów mówi, że pyszny to chyba można zaufać, prawda? ;)

Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie

(4-5 porcji)

Bulion:
~ 1,5 l wody
~ 2 średnie marchewki
~ 1 pietruszka
~ 1/4 selera (ok. 100 g)
~ ok. 5 cm pora
~ 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
~ 1 łyżeczka soli
~ 2 listki laurowe
~ 4 ziela angielskie
~ 6-7 ziarenek pieprzu
~ 1 garść świeżej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Umieszczamy w garnku. Dodajemy por, a następnie wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną. Bulion przecedzamy przez sito.

Żurek:
~ 400 g wędzonych żeberek
~ 400 g białej kiełbasy (ok. 4 sztuki)
~ 2 łyżki suszonego majeranku
~ 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;))

~ 2-3 łyżki śmietany 18%
~ do podania: ugotowane na twardo jajka

Do bulionu dorzucamy wędzone żeberka i ponownie gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 godzinkę. Po tym czasie dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas na żurek (jeżeli zrobiliście zakwas z ząbkami czosnku to wlejcie je razem z zakwasem, a jeśli używacie „czystego” zakwasu dodajcie w tym momencie 1-2 przekrojone na pół ząbki) i majeranek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy żeberka, białą kiełbasę oraz ząbki czosnku. Białą kiełbasę kroimy w plasterki. Zabielamy zupę dodając śmietanę (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda i nieco „łagodnieje”), a następnie energicznie mieszając trzepaczką, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Do zupy wrzucamy plasterki białej kiełbasy. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego :)

PS: Naszym zdaniem najlepszy jest drugiego dnia, kiedy przez noc w lodówce jeszcze bardziej „nasiąknie” białą kiełbasą ;)

Drukuj



1 thought on “Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *