Uszka z kapustą i grzybami do barszczu

Z bólem serca przyznam się Wam, że u mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia uszek do barszczu czerwonego. Ale nasłuchałam się ochów, achów i naoglądałam zdjęć z przygotowań, więc stwierdziłam, że w tym roku czas najwyższy je zrobić. A, że można je przygotować wcześniej i zamrozić (co warto zrobić, żeby nie ganiać jak szaleni tuż przed świętami, kiedy jest milion tysięcy innych spraw do załatwienia :>) to, z pomocą mojego kochanego pomocnika, przygotowaliśmy ostatnio domowe przepyszne uszka z kapustą i grzybami, które czekają już w zamrażalce na święta (oczywiście część została już zjedzona z próbą generalną barszczu wigilijnego :p). I oczywiście domowe rządzą i biją na głowę gotowe z paczki. A jak ktoś bliski będzie Wam pomagał w lepieniu to już wcale nie będzie tak czasochłonnie i męcząco, a bardzo przyjemnie, świątecznie i relaksująco (lepienie uszek jest super, sprawdźcie to :D). A własne uszka zawsze smakują jakoś bardziej 🙂 Zapraszam na cudowne uszka z kapustą i grzybami 🙂

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu

(90-100 sztuk)

Farsz:
~ 1 duża cebula
~ 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
~ 400 g kapusty kiszonej
~ sól, pieprz
~ 1 listek laurowy
~ 2 ziarenka ziela angielskiego
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oleju

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na przynajmniej godzinkę (wszędzie piszą, żeby odstawić na noc, ale ja zrobiłam tak i było pysznie :>). Wyjmujemy z wody i osuszamy.

Do kapusty dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Dokładnie odcedzamy, wyjmujemy listek laurowy oraz ziele i odstawiamy.

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby, a po 2-3 minutach smażenia kapustę kiszoną. Smażymy kilka minut mieszając, aż się wszystko ładnie połączy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy na bardziej jednolitą masę (ale nie bardzo drobną! Nie trzeba koniecznie blendować, ale moim zdaniem wtedy łatwiej farsz nakładać ;)).

Ciasto:
~ 400 g mąki pszennej
~ 1 szklanka gorącej wody (200 ml)
~ 2 łyżki oleju

Mąkę pszenną wsypujemy do miski. Dodajemy olej i ostrożnie stopniowo gorącą wodę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie zaczynamy zagniatać dłońmi, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ;)).

W dużym garnku wstawiamy wodę, żeby się zagotowała (ok. 2 litrów przynajmniej).

Stolnicę posypujemy mąką i odrywamy kawałek ciasta (najlepiej 1/3). Wałkujemy na płaski placek o grubości ok. 3 mm. Następnie szklaneczką wycinamy kółka pozostawiając jak najmniej „wolnego” ciasta między kółeczkami:

Na każdym kółeczku nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki farszu:

Kółeczka zlepiamy najpierw jak pierogi (dociskając porządnie brzegi!), a następnie łączymy ich końce – i voila powstaje uszko 🙂 (widziałam też, że niektórzy kroją ciasto na kwadraty, ale wycinanie szklanką jest fajniejsze ;)).

Gdy woda się zagotuje solimy ją, a następnie wkładamy do niej tak przygotowane uszka (najlepiej podzielić na 3 partie). Gotujemy je ok. 3 minut od wypłynięcia, a następnie przerzucamy na durszlak albo wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego 🙂

Drukuj



1 thought on “Uszka z kapustą i grzybami do barszczu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close