Waniliowy jabłecznik z budyniem

Jabłeczniki, szarlotki i wszelkie inne ciasta z jabłkami to ciasta, które urzekają mnie najbardziej. A to oczywiście zasługa jabłek – zarówno surowe, jak i pieczone czy duszone z cynamonem smakują cudownie <3 Dzisiaj mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem mojej niespodziewanej weny twórczej, kiedy z biegu upiekłam jeden biszkopt za dużo :> Mamy tutaj jabłka w trochę nietypowym wydaniu, bo w postaci musu z dużą nutą wanilii i cynamonu. A mus ten łączymy z delikatnym puszystym biszkoptem i budyniem. Całość wychodzi przyjemnie słodka, jabłkowa z domieszką wanilii i cynamonu i bardzo smaczna. Nieskomplikowane ciacho na uczczenie weekendu jak się patrzy. Zapraszam 🙂

Waniliowy jabłecznik z budyniem

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i  wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy, a następnie kroimy na 2 części i nasączamy (można to zrobić np. wodą z cukrem lub zaparzoną herbatą ;)).

Mus jabłkowy:
~ 500 g obranych jabłek
~ 3 łyżki wody
~ 1/2 szklanka cukru + 1 cukier waniliowy
~ 100 g mleka skondensowanego słodzonego
~ 1/2 opakowania budyniu waniliowego (20 g)
~ 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Posypujemy cynamonem i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy mieszając, aż jabłka się staną się miękkie.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukry, mleko skondensowane i budyń. Całość miksujemy blenderem, a następnie zagotowujemy. Odstawiamy.

Masa budyniowa:
~ 500 m mleka
~ 1/2 szklanki cukru
~ 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżka mąki pszennej
~ 200 g masła

400 ml mleka zagotowujemy z cukrem.. W 100 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki (pozbywamy się wszelkich grud!). Gdy mleko będzie się gotować wlewamy powoli mleko z mąkami i szybko mieszamy trzepaczką do powstania budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy
Gdy już ostygnie ukręcamy masło i łyżka po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy na średnich obrotach do powstania kremu.

Na pierwszą część nasączonego biszkoptu wykładamy połowę masy jabłkowej, a na nią ostrożnie połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią i wykładamy pozostałą masę jabłkową, a na wierzchu układamy resztę budyniowej. Posypujemy cynamonem i voila. Smacznego 🙂



1 thought on “Waniliowy jabłecznik z budyniem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close