Wegański biszkopt – najłatwiejszy i bez miksera

Podobno potrzeba matką wynalazku i to powiedzenie akurat idealnie sprawdziło się przy tym wegańskim biszkopcie. Potrzebowałam biszkoptu, który będę mogła zrobić bez użycia miksera, którego nie posiadam, a którego nie kupię, bo moja wynajmowana kuchnia ma zdecydowanie zbyt mało szafek i już zakup kolejnej brytfanki sprawia, że wszystko się nie mieści, ale znalazło sobie lokum na suszarce ;) A pomyślałam, że skoro i tak nie używam jajek to może warto zrobić po prostu wersję wegańską. I wyszedł bardzo zgrabny i piękny wegański biszkopt. Najłatwiejszy, stosunkowo szybki i idealny do tortów. Nie jest aż takim puszkiem jak tradycyjny biszkopt, ale i tak jest jest lekki, delikatny i pyszny. Zapraszam :-)

Wegański biszkopt bez miksera

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 300 g mąki pszennej
~ 120 g cukru
~ 1 łyżka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
~ 1 szklanka mleka sojowego
~ 1/3 szklaki oleju
~ 1 łyżka octu jabłkowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę, a w drugiej mleko, olej i ocet. Następnie łączymy zawartość obydwóch misek mieszając energicznie trzepaczką. Gdy wszystko się dobrze połączy przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy ok. 40-45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest przepieczony. Jeśli tak wyjmujemy i studzimy. Przekładamy wedle uznania :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *