Wegański sos serowy z kalafiora z makaronem

Wegański sos serowy z kalafiora z makaronem to danie, którym zdobyłam już kilka serc i zamierzam zdobyć ich jeszcze więcej :> Nie sądzę, żebym kiedyś przeszła w pełni na weganizm, ale uwielbiam wegańskie eksperymenty, różnorodność tej kuchni i przywracanie mocy warzywom (albo sprawianie, że odkrywa je się na nowo <3). I tak też było z tym sosem serowym z kalafiora, w którym kalafiora w ogóle nie czuć i który kojarzy się po prostu z pysznym serowym delikatnym sosem, który mogłoby się jeść codziennie. Ja sos serowy z kalafiora z makaronem robiłam już kilka razy z rzędu i zapewne powtórzę jeszcze wiele razy, bo potrafi nawet zatwardziałego tradycjonalistę w kuchni wprawić w zachwyt. Zapraszam :)

Wegański sos serowy z kalafiora z makaronem

(2-3 porcje)

~ 400 g różyczek kalafiora
~ 100 g orzechów nerkowca
~ 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki, ja użyłam jakiejś eko)
~ 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowe lub migdałowe)
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
~ posiekana natka pietruszki
~ 200 g suchego makaronu (u mnie penne ale kokardki czy świderki też się fajnie sprawdza :))
Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej godzinę.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Kalafior podzielony na różyczki wrzucamy do bulionu, zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu pod przykryciem, aż zmięknie. Po tym czasie dodajemy mleko, orzechy, sól, pieprz i przyprawę warzywną. Miksujemy blenderem na gładką masę. Wrzucamy makaron i mieszamy podgrzewając. Wykładamy porcje na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Drukuj


2 thoughts on “Wegański sos serowy z kalafiora z makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close