Wegańskie bezglutenowe tagliatelle naleśnikowe z pieczoną papryką i masłem orzechowym

Jeszcze przed świętami proponowałam Wam cudowne tagliatelle naleśnikowe ze szpinakiem, które tak mi się spodobało, że poszłam krok dalej i tym razem przygotowałam kolejną wersję tego cuda, tym razem całkowicie wegańskie. Wegańskie bezglutenowe tagliatelle naleśnikowe z pieczoną papryką i masłem orzechowym to danie, do którego zainspirowała mnie Jadłonomia, która w swojej książce poleca połączenie właśnie pieczonej papryki i masła orzechowego. Tak jak uwielbiam połączenie brokuła z masłem orzechowym, tak z papryką wydało mi się dziwne. Więc musiałam spróbować :D I przyznam szczerze, że w smaku zupełnie przeszło moje oczekiwania, bo dorównało wręcz brokułowemu klasykowi! Wiem, że wegańskie bezglutenowe tagliatelle naleśnikowe z pieczoną papryką wygląda bardzo niepozornie, ale uwierzcie, że skrywa cudownie skompowane smaki, które Was oczarują <3 A przygotowanie naleśników wegańskich pod tą potrawę to też nic trudnego, ale niezbędna jest tu mąka gryczana. Zapraszam serdecznie, na pewno bardzo miło i smacznie się zaskoczycie :>

Wegańskie bezglutenowe tagliatelle naleśnikowe z pieczoną papryką i masłem orzechowym

Naleśniki gryczane: (ok. 5 sztuk)
~ 125-150 g mąki gryczanej
~ 1 1/2 szklanki wody
~ szczypta soli

Mąkę gryczaną mieszamy z wodą energicznie trzepaczką, a następnie solimy. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Następnie mieszamy i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

(Jeśli wolicie możecie zrobić tradycyjne naleśniki wegańskie ze zwykłej mąki, przepis tutaj ;))

Naleśniki układamy w stos i kroimy w cienki paseczki.

~ 2 duże czerwone papryki
~ 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
~ 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 35-40 g)
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można użyć świeżego ;))
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju do smażenia

Z papryk wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki. Owijamy je razem folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 35-40 minut (muszą zrobić się bardzo miękkie). Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Widelcem rozgniatamy na papkę.

Cebulkę dymkę drobniutko siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się lekko zarumieni dodajemy paprykę, masło orzechowe, sos sojowy, czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz (z solą ostrożnie, bo sos sojowy jest dość słony). Dolewamy 2-3 łyżki wody (lub więcej, w zależności od gęstości masła orzechowego). Mieszamy kilka minut, aż powstanie ładny sos i wrzucamy tagliatelle. Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Wegańskie bezglutenowe tagliatelle naleśnikowe z pieczoną papryką i masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close