Wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy

Oryginalnych potraw z użyciem  botwinki ciąg dalszy i dzisiaj ma dla Was przepyszne wegańskie kotlety, które ostatnio skradły mi serce – cudowne wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy. Chyba najprostsze i najmniej pracochłonne, jak tylko się dało, bo użyłam ciecierzycy z puszki (oczywiście można normalnie namoczyć suchą), są właściwie dwuskładnikowe (poza przyprawami) i pieczemy je zamiast bawić się w smażenie. Szczerze powiedziawszy średnio byłam na początku przekonana, że cieciorka z botwinką będą się lubić, ale okazało się, że idealnie do siebie pasują <3 Dużą rolę odgrywają tutaj też przyprawy i warto dodać trochę ostrości ostrą papryką, bo świetnie tutaj pasuje. A wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy są wręcz uzależniające, bo robiłam je 3 razy pod rząd :p Polecam bardzo :)

Wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy

(ok. 6 sztuk, 2 porcje)

~ 1 puszka z ciecierzycy (240 g po odlaniu płynu; lub 100 g suchej ciecierzycy, którą trzeba zamoczyć dzień wcześniej i ugotować do miękkości następnego dnia)
~ 150 g łodyżek i buraczków botwinki (bez liści)
~ sól, pieprz
~ ½ łyżeczki kminu rzymskiego
~ ½ łyżeczki czosnku granulowanego
~ ½ łyżeczki słodkiej papryki
~ ½ łyżeczki suszonej kolendry
~ ¼ łyżeczki ostrej papryki

Botwinkę bardzo dokładnie myjemy, a następnie oddzielamy od siebie buraczki i łodygi. Buraczki kroimy w kostkę, a łodygi na mniejsze części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 minut). Wyjmujemy i lekko studzimy.

Z ciecierzycy odlewamy płyn (czyli aquafabę – warto zachować i zrobić z niej np. mus czekoladowy, wegańską bezę albo lody ;)). Przelewamy wodą i osuszamy. Następnie umieszczamy w misce razem z botwinką. Miksujemy je razem blenderem na jednolitą masę.

Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje i w dłoniach formujemy burgery. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Podajemy z ugotowaną kaszą/ryżem (ja bardzo polecam podsmażenie cebuli na odrobinie oliwy, dodanie posiekanych liści botwinki, ugotowanej kaszy jaglanej lub bulgur i sera np. mozzarelli lub parmezanu – idealnie pasuje i jest przepyszne <3). Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close