Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
(10 sztuk)
~ 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
~ 50 g kaszy jaglanej suchej
~ 1 mała cebula
~ 1 łyżeczka curry
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju
Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy.
Kasze jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawimy i studzimy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
Ugotowaną ciecierzycę, kaszę oraz cebulę wrzucamy do jednej miski. Blenderem miksujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje masy i tworzymy małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 minuty i podajemy. Ja podałam z sosem czosnkowym (1 ząbek czosnku drobniutko siekamy i mieszamy z 5 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu, doprawiamy solą i pieprzem) i z kaszą bulgur zmieszaną z marchewką, kalafiorem i parmezanem. Ale w wersji 100% wegańskiej pasować będą frytki z ziemniaków (zwykłych lub z batata), pieczone buraki (lub kasza bulgur z burakami) lub po prostu sos pomidorowy (tutaj przepis) i ugotowana kasza. Smacznego :)
Świetnie całość wygląda – danie rodem z najlepszej restauracji :)
Ach ta moja niezawodna jaglana, wszystko można z niej wyczarować! <3