Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Święta zawsze trochę wybijają z rytmu, ale już powoli wracają miliony pomysłów do głowy i mam już w planach kolejne pyszności. Dzisiaj mam propozycję wegańską, którą zrobiłam ostatnio dla mojej przyjaciółki wegetarianki, a która jest naprawdę łatwa i przyjemna do przygotowania – wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej przed Wami. Ciecierzyca to chyba moje ulubione warzywo strączkowe, które lubię wykorzystywać zarówno w wytrawnych, jak i słodkich połączeniach (po takie zapraszam w weekend :>). Jedyna jej wada to suchość, o której zniwelowaniu trzeba pamiętać, kiedy robi się z niej jakieś kotlety czy jak dziś pulpety, le tutaj sprawę załatwia dodatek kaszy jaglanej, która smakowo idealnie komponuje się z ciecierzycą, a zapewnia też idealną konsystencję. Tylko pamiętajcie, żeby dobrze doprawić nasze pulpety, bo ciecierzyca i kasza jaglana to bardzo delikatne produkty, więc potrzeba im trochę charakteru ;) I najlepiej podać je z sosem pomidorowym lub czosnkowym (jeśli nawet za mało doprawicie to sos załatwi sprawę ;)). Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej zapraszają :)

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

(10 sztuk)

~ 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
~ 50 g kaszy jaglanej suchej
~ 1 mała cebula
~ 1 łyżeczka curry
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju

Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy.

Kasze jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawimy i studzimy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.

Ugotowaną ciecierzycę, kaszę oraz cebulę wrzucamy do jednej miski. Blenderem miksujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje masy i tworzymy małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 minuty i podajemy. Ja podałam z sosem czosnkowym (1 ząbek czosnku drobniutko siekamy i mieszamy z 5 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu, doprawiamy solą i pieprzem) i z kaszą bulgur zmieszaną z marchewką, kalafiorem i parmezanem. Ale w wersji 100% wegańskiej pasować będą frytki z ziemniaków (zwykłych lub z batata), pieczone buraki (lub kasza bulgur z burakami) lub po prostu sos pomidorowy (tutaj przepis) i ugotowana kasza. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close