Wegańskie pierniczki z kaszy jaglanej bez cukru

Nie planowałam w tym roku już pierniczków, ale stwierdziłam, że jednak może przyda się zdrowa wersja, którą sama siebie zaskoczę. I chyba mi się udało, bo przez myśl mi nie przeszłoby, żeby kiedykolwiek robić ciastka z kaszy, i to dodatkowo bez cukru. Ale wegańskie pierniczki z kaszy jaglanej bez cukru wyszły takie mięciutkie, mocno piernikowe i były (i wciąż są!) tak gorąco chwalone przez mojego S., że jestem pewna, że zrobienie ich to był bardzo dobry pomysł. U mnie w domu pierniczki jada się tylko z lukrem, więc ja postawiłam tym razem na czekoladę, która szczerze powiedziawszy mi nawet bardziej do pierników pasuje :p Ale moja rodzina ma bardzo wysublimowane podniebienia, więc już wolę robić, tak żeby oni byli zadowoleni. A na własny użytek robię sobie w Warszawie własne :p Wegańskie pierniczki z kaszy jaglanej bez cukru są tego tylko potwierdzeniem, ale wyszły takie smaczne, że warto je zrobić nawet jeśli macie już przygotowane tradycyjne pierniczki lub zaplanowane ciasta do zrobienia – będą idealną zdrową, przyjemnie słodką odskocznią od innych deserów. Nawet jeśli nie z całej porcji to chociaż z połowy ;) Zapraszam :)

Wegańskie pierniczki z kaszy jaglanej bez cukru

(20-25 sztuk)

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 2 bardzo dojrzałe banany (ok. 230 g miąższu)
~ 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżka przyprawy piernikowej
~ 1 łyżeczka cynamonu

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kaszę wrzucamy do miski razem z bananem. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy erytrol lub ksylitol, mąkę, proszek, przyprawę i cynamon. Mieszamy dokładnie łyżką. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na gruby placek (ok. 1 cm, podsypujemy mąką w razie potrzeby). Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (będzie trzeba piec w 2 turach – najlepiej ułożyć po 10-12 na blaszkę). Pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Polewamy polewą czekoladową (ja włożyłam połowę czekolady do mikrofali i roztopiłam, następnie obtaczałam w niej pierniczki z pomocą wykałaczki i układałam na papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia). Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Wegańskie pierniczki z kaszy jaglanej bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *