Wegańskie skrzydełka z kalafiora – bezglutenowe i pieczone

Na skrzydełka z kalafiora szykowałam się już od chwili, kiedy wyjęłam z pieca pieczony w całości kalafior, bo przypomniałam sobie, że pieczony kalafior to jedzenie absolutnie wyjątkowe – bardzo aromatyczne, wyraziste i sycące. I w tym wypadku jest podobnie. Nie będę Was oszukiwać, że wegańskie skrzydełka z kalafiora smakują jak prawdziwe skrzydełka, bo smakują lepiej! Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale tutaj naprawdę można zrobić wielki ukłon w stronę kuchni wegańskiej, bo wychodzą przepyszne. Piecze je się dużo krócej niż kalafiora w całości, są chrupiące, a papryka wędzona i inne przyprawy bardzo przyjemny posmak. Dla mnie danie wegańskie idealne <3 Jeżeli wolicie możecie to, zamiast zmieszać obydwie mąki razem możecie najpierw wysmarować kalafiora w mieszance wody z mąką z ciecierzycy i przypraw, a dopiero potem panierować w mące kukurydzianej albo pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ale nie rezygnujcie z czegoś kukurydzianego, bo mąka z ciecierzycy zastępuje tu raczej jajko, a kukurydziana nadaje im chrupkość. Niemniej jednak – którykolwiek wariant wybierzecie na pewno będzie pysznie ;-)

Wegańskie skrzydełka z kalafiora

(4 porcje)

~ 1 kalafior podzielony na różyczki (ok. 800 g)
~ 200 g mąki z ciecierzycy
~ 100 g mąki kukurydzianej
~ 2 szklanki wody
~ 2 łyżeczki wędzonej papryki
~ 1 łyżeczka tymianku
~ 1 łyżeczka kminu rzymskiego
~ 1 łyżeczka czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki soli
~ solidna szczypta pieprzu

Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.

I metoda – obydwie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i wlewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Sprawdzamy konsystencję – powinna być mniej więcej jak ciasta na pancakes – pomiędzy płynną i gęstą tak, żeby nie spływać z różyczek kalafiora. W razie potrzeby dolewamy wody lub dodajemy troszkę mąki z ciecierzycy.

Do miski wrzucamy różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy, żeby mieszanka pokryła wszystkie różyczki. Układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.

II metoda – do miski wrzucamy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Dodajemy 1,5 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut i w mieszance maczamy różyczki kalafiora.

Na płaski talerz wysypujemy mąkę kukurydzianą lub pokruszone płatki. Obtaczamy różyczki w mące lub płatkach. Układamy luźno na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.

Drukuj


2 thoughts on “Wegańskie skrzydełka z kalafiora – bezglutenowe i pieczone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close