Zakwas na barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz to produkt, który mama od lat zawsze kupowała i zbytnio nie myślało się, żeby zrobić własny, bo przecież taki jeden z takiej firmy jest najlepszy i po co zmieniać. Ale zachciało mi się w tym roku trochę poodkrywać i postanowiłam zrobić własny zakwas i ugotować pyszny wigilijny barszcz bez żadnych ulepszaczy. A próba generalna musiała odbyć się odpowiednio przed świętami :> I bardzo miło się zaskoczyłam, bo zakwas buraczany, choć brzmi groźnie, to bardzo łatwo się robi, a smak barszczu ugotowany na nim jest wyjątkowy – wyrazisty i głęboki. Samo przygotowanie zakwasu to po prostu kwestia włożenia odpowiednich składników do słoika, zamieszanie i cierpliwe odczekanie kilku dni, aż zakwas dojrzeje. Ja swój sprawdzałam codziennie i z wielką satysfakcją stwierdziłam, że dzieje się sukces, kiedy zaczęły pojawiać się pierwsze bąbelki na wierzchu. I bardzo zachęcam Was do zrobienia własnego, Wasz barszcz dzięki niemu będzie wyjątkowy 🙂

Zakwas na barszcz wigilijny

(na 2 litry barszczu)

~ 450 g buraków (ok. 4 sztuk)
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 1 liść laurowy
~ 2 ziarenka ziela angielskie
~ 2 ziarenka pieprzu ziarnistego
~ 1 płaska łyżeczka soli
~ 1,5 szklanki wody

Buraki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części (najlepiej ósemki). Wypleniamy nimi przygotowany słoik (najlepiej o pojemności ok. 1 litra). Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele, pieprz i sól. Następnie dodajemy wodę (woda musi przykrywać buraki w całości – jeśli kawałeczek wystaje to albo dolewamy wody albo usuwamy buraka :p).

Zakręcamy dokładnie i potrząsamy porządnie słoikiem. Odstawiamy do szafki na ok. 6-7 dni.

Zakwas po 3 dniach

Zakwas jest gotowy, kiedy widać na wierzchu pianę i ma lekko kwaskowy smak.

Gotowy zakwas

Zbieramy z wierzchu pianę, a resztę przelewamy przez sito. I voila 🙂
A jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie już następnym razem :>

Drukuj


4 thoughts on “Zakwas na barszcz wigilijny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close