Zapiekanka pasterska z kaszą jaglaną

Jak dla mnie śnieg ma prawo padać tylko w dwa ostatnie tygodnia grudnia, więc dzisiejsza poranna mini śnieżyca niezbyt mnie ucieszyła.. Śnieg oznacza zimno, grube kurtki i wieczne pociąganie nosem, a żadna z tych rzeczy specjalnie zachęcająca nie jest :p Ale na naturę niestety nie ma się wpływu, więc można sobie tylko pomagać dostępnymi środkami, jak na przykład przepysznym rozgrzewającym jedzeniem. A na jesienną pluchę idealnie nadadzą się zapiekanki. Dlatego dziś mam dla Was jedną z moich ulubionych – zapiekanka pasterska z kaszą jaglaną przed Wami 🙂 Klasyk kuchni brytyjskiej w lekko zakombinowanej wersji, bo puree ziemniaczane zastąpiłam kasza jaglana, co sprawiło, że całość była delikatniejsza i lżejsza, a równie smaczna. Zapiekanka pasterska z kaszą jaglaną idealnie pasuje na wieczór czy na obiad. Cudownie rozgrzewa, cudownie koi i cudownie smakuje. Zapraszam 🙂

Zapiekanka pasterska z kaszą jaglaną

Wierzch:
~ 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
~ 1 łyżka masła
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
~ pieprz
~ 2 plastry sera cheddar (lub żółtego, ok 40-50 g)
~ ew.świeża natka pietruszki do posypania

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Od razu po gotowaniu mieszamy z masłem i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Następnie blenderem miksujemy na gładką masę i doprawiamy przyprawa warzywna i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

~ 250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duża marchewka (ok. 200 g)
~ 1/2 szklanki bulionu
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1-2 łyżki sosu worcestershire (lub sojowego jeśli nie macie ;))
~ 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
~ sól, pieprz

Posiekaną drobną cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek podsmażamy z posolonym i popieprzonym mięsem. Całość polewamy sosem worcestershire.  Po kilku minutach dodajemy obraną i startą marchewkę. Wszystko dusimy, aż zmięknie.

Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier i tymianek. Dusimy kilka minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru). Solimy i pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu łyżka po łyżce rozkładamy zmiksowaną kaszę równomiernie na mięsie uważając, żeby nie zmieszać obydwóch warstw.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym cheddarem i wstawiamy na 5 dodatkowych minut do piekarnika. Można podać posypaną na wierzchu natką pietruszki. Smacznego 🙂



2 thoughts on “Zapiekanka pasterska z kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close