fbpx

Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i puree z batatów

by Kucharka w baletkach

To już chyba ostatnia propozycja batatowa ode mnie, która znajdzie się jeszcze w akcji “Bataty everywhere”. Muszę powiedzieć, że bardzo cieszę się, że zdecydowałam się na nią, bo zobaczyłam tyle inspiracji i sama też puściłam wodze fantazji, dzięki czemu powstało wiele nowych pysznych dań. A w gotowaniu właśnie najbardziej lubię to kombinowanie, odkrywanie nowych połączeń, rozwiązań, inspirowanie się kuchniami świata i robienie po swojemu. Gotowanie to sztuka :) A powracając, zakończyć trzeba w wielkim stylu, więc mam dzisiaj dla Was cudowną propozycję – zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i puree z batatów przed Wami. Do niej zainspirował mnie brytyjski Shepherd’s pie. I to było przepyszne rozwiązanie! Delikatny kurczak ze szpinakiem z nutką gałki muszkatołowej, a na nim lekko słodkie puree ze słodkich ziemniaków, wszystko posypane natką pietruszki. Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i puree z batatów to ideał <3 

Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i puree z batatów

(2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
~ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, po czym dorzucamy szpinak. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę dokładnie mieszając i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Puree:
~ 400 g upieczonych słodkich ziemniaków
~ 1 łyżka masła
~ 5-6 łyżek mleka
~ sól, pieprz
~ suszona/ świeża natka pietruszki

Ziemniaki miksujemy blenderem na puree. Dodajemy do nich masło i mleko, mieszamy na małym ogniu do podgrzania i dobrego połączenia. Solimy i pieprzymy. Wykładamy na szpinak z kurczakiem i wyrównujemy wierzch. Całość pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Na koniec posypujemy suszoną lub świeżą natką pietruszki. Smacznego :)

Bataty everywhere

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ania S 25 marca 2015 - 17:31

Wygląda przepysznie, bardzo podoba mi się kolor puree :) Zrobię chyba w najbliższych dniach coś podobnego, ale kurczaka zastąpię soczewicą :)

Odpowiedz
Karolina Luka 25 marca 2015 - 19:40

Bardzo lubię zapiekanki z drobiowym mięsem i szpinakiem. Twoja z pewnością ma wspaniały smak;)

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 25 marca 2015 - 21:41

Bataty są ekstra! A Twoja zapiekanka musi być przepyszna i kusi ogromnie :)

Odpowiedz
Agnieszka 26 marca 2015 - 14:35

Z całą pewnością jesteś batatową królową :)

Odpowiedz
admin 30 marca 2015 - 17:44

Mmm cóż by to był za zaszczytny tytuł :D

Odpowiedz
DżemDżus 26 marca 2015 - 20:25

Nie mam jeszcze doświadczenia z batatami. Poza frytkami właściwie nic z nich jeszcze nie robiłam. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close